Buzoianul Dumitru Băiculescu, demis de la ANSVSA. Înlocuitorul lui, demis la numai o zi de la numire deoarece a fost găsit incompatibil de ANI în 2014

de Stiri Buzau Media

sDumitru Băiculescu, originar din Buzău, a fost demis din funcție și înlocuit cu Dorin Valter Enache, care va fi și el demis în condiţiile în care în octombrie 2014, când era la conducerea DSVSA Braşov, ANI a constatat că era în conflict de interese.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marţi, că Dorin Valter Enache este schimbat din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) deşi „este un profesionist desăvârşit”.

Din păcate (n.r. – Dorin Enache Valter) va fi demis, deşi este un profesionist desăvârşit. Varianta cea mai simplă pentru înlocuirea sa este cineva din interior (n.r. – din Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor), cu funcţie, care să fie promovat – a spus Irimescu.

Dorin Enache Valter a fost director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov din 2006 şi până luni, când premierul Dacian Cioloş l-a numit la conducerea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în locul lui Dumitru Băiculescu, eliberat din funcţie.

Cele două decizii, de eliberare a lui Băiculescu şi de numire a lui Enache, au fost publicate, luni seară, în Monitorul Oficial.

Dumitru Băiculescu era preşedintele ANSVSA din 20 martie, lucrând anterior ca director executiv la Direcţia Sanitar-Veterinară Buzău.

Dorin Enache Valter, în vârstă de 59 de ani, este medic veterinar din 1981.

În 3 octombrie 2014, Agenţia Naţională de Integritate a constatat că Dorin Valter Enache a fost în conflict de interese în perioada în care a fost director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov.

Potrivit ANI, în calitate de director executiv al DSVSA Braşov, Dorin Valter Enache a semnat documente privind încheierea mai multor contracte de prestări servicii între instituţia pe care o conducea şi firma la care fiica sa a fost asociat.

În 24 octombrie 2014, Dorin Valter Enache a contestat la Curtea de Apel Braşov raportul ANI, cerând instanţei anularea documentului.

Cererea lui Enache a fost respinsă de Curtea de Apel Braşov în 4 februarie 2015, însă acesta a contestat decizia în 10 martie, la instanţa supremă. Cauza este de la data înregistării în procedură de filtru, până în prezent nefiind stabilit primul termen de judecată.

Conform prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns