Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă ar putea fi salvat de la desființare. Finanțarea căminelor pentru persoane vârstnice, modificată

de Stiri Buzau Media

 

cPotrivit unui act normativ adoptat de Guvern, de acum înainte, serviciile de asistenţă socială pentru persoane vârstnice se vor asigura prin împărţirea responsabilităţii între administraţia publică centrală şi cea locală, adică nu vor mai ţine de competenţa exclusivă a administraţiei publice locale. Astfel, finanţarea acestora se va asigura cu respectarea principiului subsidiarităţii de la baza sistemului naţional de asistenţă socială. În completarea contribuţiei persoanei beneficiare/susţinătorilor legali, se alocă sume din bugetele locale şi, în completarea acestora, sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în proporţie de cel mult 10% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, la elaborarea bugetului de stat, în baza standardelor minime de cost aprobate prin hotărâre a guvernului şi în condiţiile legii. Această schimbare vine pe fondul constatării faptului că, în prezent, sistemul de finanţare a serviciilor de îngrijire pe termen lung a persoanelor vârstnice dependente, inclusiv a căminelor pentru persoane vârstnice, nu mai este funcţional din mai multe motive, cum ar fi: bariere legislative/disfuncţionalităţi în încasarea contribuţiei persoanelor vârstnice/susţinătorilor legali ai acestora, la costurile serviciilor sociale de care beneficiază; bariere legislative/disfuncţionalităţi în accesarea fondurilor de la bugetul de stat pentru suplimentarea sumelor prevăzute în bugetele locale pentru aceste servicii; dificultăţi financiare ale administraţiilor locale, în a căror competenţă exclusivă se aflau serviciile sociale adresate persoanelor vârstnice.

Această modificare legislativă poate fi salvarea Căminului pentru Persoane Vârstnice de la Vintilă Vodă.

Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă a rămas fără finanțare de la Ministerul Muncii după ce programul de susținere financiară a așezămintelor sociale pentru persoanele vârstnice, înființate în clădirile unor spitale desfiinţate, început în 2011, când au fost desfiinţate 67 de spitale, nu a mai fost prelungit a doua oară. Astfel, administrația locală se vede pusă în situația de a închide căminul din cauză că bugetul propriu nu poate susține funcționarea așezământului. Salvarea ar putea veni de la Consiliul Județean Buzău care ar putea prelua căminul în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău.

Soluția va fi analizată dacă nu se va găsi înțelegere la nivel de Guvern pentru continuarea finanțării de la bugetul de stat.

Deocamdată ca măsură de urgență, Consiliul Județean este dispus să aloce 6,16 miliarde lei vechi din fondul de rezervă pentru finanțarea cheltuielilor de personal și parțial a unor bunuri și servicii până în luna august, la care se adaugă contribuția beneficiarilor care este în medie de 500 lei/ persoană.

Ultimul cuvânt îl vor avea consilierii județeni cărora, săptămâna viitoare, li se va cere votul pentru alocarea banilor din fondul de rezervă pentru Centrul pentru Persoane Vârstnice de la Vintilă Vodă.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus anul trecut în dezbatere publică un proiect de hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărării Guvernului nr. 212/2011 pentru aprobarea programului de interes naţional „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice”, care prevede prelungirea acestuia cu încă doi ani, până în octombrie 2017, din cauza faptului că autorităţile locale nu dispun de fondurile necesare care să asigure funcţionarea acestor cămine.

Programul nu a mai fost prelungit însă, astfel că, mai multe cămine de bătrâni înființate în spitale desființate în 2010 riscă să pună lacătul.

Programul de interes naţional a fost destinat susţinerii funcţionării căminelor pentru persoane vârstnice înfiinţate prin reorganizarea unor unităţi sanitare ineficiente, la acea dată Ministerul Sănătăţii luând decizia de a desfiinţa 67 de spitale, care nu au mai fost finanţate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Centrul pentru Persoane Vârstnice Vintilă Vodă a fost înființat în 2011, grație eforturilor administrației comunei. Pentru renovare și reamenajarea centrului Primăria Vintilă Vodă a investit aproape 2 miliarde lei vechi, plus un miliard din fondurile fostului spital, creîndu-se astfel condiții optime de cazare pentru 47 de persoen vârstnice care provin din localitățile Vintilă Vodă, Mărăcineni, Lopătari, Scorțoasa, Rm. Sărat, Glodeanu Sărat, etc.

Luna ianuarie a acestui an a fost ultima de finanțare a Căminului pentru Persoane Vârstnice Vintilă Vodă de către Ministerul Muncii astfel că autoritățile comunei a cerut sprijin la Consiliul Județean pentru ca așezământul social să nu fie închis.

 

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns