Câți beneficiari ar putea avea, de fapt, programele “Casa Verde” şi “Casa Verde Plus”

de Stiri Buzau Media
casa-verdeCirca 10.000 de români pot beneficia de bani pentru construirea de locuinţe noi sau renovarea cu materiale ecologice prin programele “Casa Verde” şi “Casa Verde Plus”, lansate în consultare publică.
“În acest mandat, am vrut să punem în România nişte măsuri concrete prin care să stimulăm o tranziţie către economia verde. Ori economia verde înseamnă că avem mediul în centru creşterii economice. Programul Casa Verde Plus atinge un domeniu important pentru că materialele de construcţii au o amprentă de carbon mare, în general. O casă ecologică este mult mai ieftină”, a spus ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer.
Programul “Casa Verde” este unul prin care atât cetăţenii cât şi autorităţile publice, persoanele juridice pot să acceseze acest suport financiar pentru a-şi schimba sistemul de încălzire pe panouri fotovoltaice, pe panouri solare.
“Casa Verde Plus vine şi completează şi cu subvenţii pentru materiale de construcţie ecologică, pentru sisteme de izolaţie a casei cu materiale ecologice. Programul integral are 198 milioane de lei, dintre care 93 de milioane sunt pentru programul clasic, de înlocuire a sistemelor de încălzire şi 45 milioane lei pentru partea de materiale de construcţie ecologică. Pentru persoanele fizice, banii alocaţi prin program ar putea ajunge pentru circa 10.000 de persoane. O persoană fizică poate primi o finanţare de 6.000 de lei pentru achiziţia unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziţiei unei pompe de căldură, finanţarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale pentru că panourile solare vor putea fi finanţate în proporţie de 100%. Asociaţiile de locatari nu vor putea, încă, să acceseze acest program pentru că este o interpretare juridică din cauza căreia nu o pot face. Lucrăm şi la aceasta”, a precizat ministrul Mediului.