Odată cu venirea pe lume a bebelușului, îți manifești dragostea și grija nemărginită față de această făptură mică și dependentă de tine.
Etapa 1: între 0 și 5 ani
Până la vârsta de 5 ani, se pun bazele curiozității, ale activității și interesului față de viața și lumea înconjurătoare. Astfel, dacă ai un copil mic și-ți dorești să devină un adult activ, curios și interesat de lumea din jur, evită interdicțiile și pedepsele la această vârstă. În schimb, adaptează mediul înconjurător pe măsură ce crește copilul (îndepărtează obiectele periculoase, mută mobilierul, ieșiți mai mult pe afară etc.). Motivul de bază pentru care unii părinți își lovesc copiii este că cei mici nu le pot întoarce gestul. Chiar și atunci când copilul face niște acțiuni periculoase, arată-i că te-ai speriat prin mimica feței și cu ajutorul tonului vocii. Este un limbaj pe care copiii îl percep foarte bine. Dacă îl oprești, nu-i dai voie, îl împiedici pe un copil de până la 5 ani să se manifeste, îi vei reprima curiozitatea, intelectul, pofta de viață, îl vei învăța să se supună puterii și vei face din el o victimă sigură pentru răufăcători.
Etapa 2: între 5 și 10 ani
Aceasta este perioada în care copilul învață și asimilează regulile vieții. În această perioadă, se dezvoltă puternic logica și intelectul copilului. Micuțul va învăța să prognozeze reacția persoanelor ca răspuns la acțiunile sale, să atragă o atitudine pozitivă față de el și să evite ca atitudinile negative să se manifeste. Între 5 și 10 ani, nu-ți fie frică să-i oferi copilului multe cunostințe, să-l pui în fața unor sarcini și să-i ceri să le îndeplinească. Părinții care nu fac aceste lucruri, se confruntă mai târziu cu alte probleme: copilul crește cu o doză de infantilitate, este incapabil să muncească și nici să depună eforturi.
Etapa 3: între 10 și 15 ani
Începând cu vârsta de 10 ani, discută cu copilul toate problemele importante, oferă-i posibilități de a-și manifesta independența și încurajează aceste manifestări. Atunci când nu-ți place sau nu ești de acord cu ceea ce face copilul, evită interdicțiile și pedepsele. În schimb, vorbește-i despre consecințele care ar putea exista, gândește-te și oferă-i alternativa pozitivă la acel comportament. Între 10 si 15 ani, se formează independența gândirii și a acțiunilor. Dacă îți vei dădăci și proteja excesiv copilul după vârsta de 10 ani, ca și cum ar fi un copil mic, el va crește neîncrezător, va fi un adult dependent de prietenii săi mai independenți, care nu întotdeauna pot avea o influență pozitivă sau sunt disponibili.
Etapa 4: peste 15 ani
După ce copilul împlinește 15 ani, cuvântul de bază în relația cu el este respectul. Este deja târziu pentru a-l educa în sensul clasic al cuvântului și ceea ce faci este să culegi roadele eforturilor tale de până acum. Dacă nu-ți vei respecta copilul în adolescență, lui îi va fi aproape imposibil să treacă peste acest lucru și, la prima ocazie va pleca de lângă tine. La această vârstă nu se mai pune problema de exercitare a controlului, ci de menținere a unei relații de sinceritate și încredere, care te va ajuta să-i fii alături în orice situație, iar pe copil îl va face să simtă că mereu poate veni la tine să-ți spună ce probleme are, fără a se simți judecat și criticat.
Sursa: centruldeparenting.ro