România se află între primele trei state din Europa în ceea ce priveşte nivelul ridicat al consumului de antibiotice, astfel încât încadrarea acestei practici drept problemă de siguranţă naţională nu este una nejustificată, se arată întrun comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
În condiţiile în care ţara noastră se află între primele trei state din Europa în ceea ce priveşte nivelul ridicat al consumului de antibiotice, încadrarea acestei practici drept problemă de siguranţă naţională nu este una nejustificată. Astfel, Administraţia Prezidenţială îşi propune să ofere, cu acest prilej, experţilor prezenţi la eveniment o platformă de dialog şi dezbatere în vederea identificării de soluţii concrete şi strategii de interes naţional adaptate sistemului de sănătate din România – precizează sursa citată.
Rezistenţa la antibiotice reprezintă o ameninţare reală la adresa sănătăţii publice atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, fiind tema majoră a celui mai recent summit al liderilor G7 desfăşurat la Schloss Elmau, Germania (7-8 iunie 2015).
Creşterea continuă a rezistenţei microbiene la antibiotice a atins în ultimii ani nivelul unei ameninţări serioase la adresa sănătăţii populaţiei la nivel internaţional. Avem, din păcate, o cunoaştere limitată a dimensiunilor fenomenului în ţara noastră. Ceea ce ştim este extrem de îngrijorător şi au fost parcurşi prea puţini paşi în comparaţie cu celelalte state europene către controlul rezistenţei microbiene. Este necesară identificarea de soluţii pentru a defini obstacolele ce trebuie depăşite în cadrul unui program de acţiune naţional destinat combaterii rezistenţei la antibiotice – a afirmat, în cadrul dezbaterii, Dr. Diana Păun, consilier de Stat în Departamentul Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale.