Culturile agricole, afectate de seceta extremă

de Stiri Buzau Media

seceta-pedologica-rezerva-de-umiditate-640x330Perioada 30 iulie – 4 august se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal în aproape toată ţară, chiar caniculară îndeosebi în zonele de câmpie, informează ANM.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 17…32°C în cea mai mare parte a ţării, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 24…38°C, în majoritatea zonelor agricole. Temperatura minimă a aerului se va situa între 10…25°C, în aproape toată ţară, valorile cele mai scăzute vor fi posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Se prognozează ploi cu caracter de aversă însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, îndeosebi în nordul, vestul şi centrul ţării. De asemenea, în primele zile, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, se va situa în limite scăzute (seceta pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (seceta pedologică puternică şi extremă) în Dobrogea, Moldova, cea mai mare parte a Munteniei şi Olteniei, local în centrul Transilvaniei. În Banat, Crişana, Maramureş, pe suprafeţe extinse din Transilvania, nordul Olteniei şi nord-vestul Munteniei, aprovizionarea cu apă a solului va prezenţa valori satisfăcătoare şi apropiate de optim.

Conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultură de porumb, va prezenţa valori scăzute (seceta pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (seceta pedologică puternică şi izolat extremă) în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, sudul şi local în estul Olteniei, estul, sudul şi izolat în nord-estul şi vestul Moldovei. Rezervă de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, nordul şi izolat în centrul Olteniei, local în nord-vestul şi centrul Moldovei, nordul şi vestul Munteniei.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de vegetaţie vor fi accelerate, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, pe fondul menţinerii temperaturilor maxime din aer şi de la suprafaţă solului deosebit de ridicate din această perioada.

De asemenea, în regiunile agricole afectate de seceta pedologică se va înregistra în continuare ofilirea şi răsucirea aparatului foliar în orele de amiază la culturile prăsitoare, uscarea frunzelor bazale, precum şi forţarea proceselor fiziologice, că urmare a creşterii consumului prin evapotranspirație al plantelor.