Am intrat în postul Adormirii Maicii Domnului. Ce trebuie să faceți pentru spor şi sănătate

de Stiri Buzau Media

72523_adormirea_maicii_domnului_08595400Timp de două săptămâni, cei care vor să ţină postul cu sfinţenie nu vor mânca alimente care sunt de origine animală şi vor participa la slujbe speciale. Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi că Postul Sfintei Marii sau Sântamariei.

Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Pe 15 august este celebrată şi Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. Pe 31 iulie se lasă sec, iar consumul de peste este permis pe 6 august, de Schimbarea la Faţă a Domnului.

Biserica recomandă că, în această perioada de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”, iar preoţii îi îndeamnă pe credincioşi să se roage şi să facă mai multe fapte bune. Se vorbeşte în popor despre postul Sfintei Maria Mare că ar fi un post relativ uşor deoarece durează doar două săptămâni. Pot să îl ţină chiar şi copiii, dar mai ales femeile însărcinate, pentru a naşte uşor, fiindcă Fecioara Maria este ocrotitoarea lor. Cu toate acestea, Biserica ne cere că pe durata acestui post să ne abţinem de la mâncare până la ora 15.00 în zilele de luni, miercuri şi vineri. Totodată, marţi şi joi se mănâncă fără ulei.

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi că Postul Sfintei Marii sau Santamariei. Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului.

Preoţii recomandă că în această perioada să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.

Totodată, marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbătă şi duminică se dezleagă la untdelemn şi vin. La 6 august (sărbătoarea Schimbării la faţă), se face dezlegare la untdelemn, peste şi vin.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are multiple semnificaţii teologice şi spirituale pentru credincioşi. Totodată, însăşi icoană Adormirii Maicii Domnului arată această taină a primirii mamei în braţele lui Hristos, Fiul ei. În iconografie, lângă sicriul binecuvântat cu trupul Fecioarei se află Hristos în picioare, purtând sufletul Maicii sale, că pe un bebeluş. Acesta este gestul suprem de reciprocitate a iubirii. Cea care L-a ţinut în braţe pe Dumnezeu, acum odihneşte în braţele Fiului şi Stăpânului ei.

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii

În dimineaţă zilei de Sfânta Maria, femeile mergeau la biserica şi împărţeau struguri, prune, faguri de miere şi mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele.

Tot acum, bărbaţii schimbă pălăria cu căciulă. Potrivit tradiţiei, cei care mai erau văzuţi cu pălărie după dată de 15 august erau ironizaţi.

Totodată, este interzis scăldatul în apă râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă.

În Postul Sfintei Marii nu se fac nunţi, sezonul se deschide după dată de 15 august şi ţine până la intrarea în postul Crăciunului.

În această zi, femeile însărcinate se roagă la Maică Domnului, pentru că această să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască bebeluşi sănătoşi.

Potrivit tradiţiei, în ziua de Sfânta Marie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte şi asta arată că anotimpul călduros este pe sfârşite.

Sărbătoarea de Sfânta Marie se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări. Credincioşii merg la biserica şi se roagă la Fecioara Maria: fetele care vor să se mărite se roagă să-şi băşească un soţ bun, femeile se roagă pentru binele gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

În anumite zone ale ţării, fetele aşteaptă această sărbătoare, pentru a-şi pune busuioc sub pernă. Tradiţia spune că în această noapte ele îşi vor visa ursitul.

Cei care îşi sărbătoresc onomastică de ziua de Sfânta Marie sunt pomeniţi în slujbele religioase de la biserica. De asemenea, mormintele celor adormiţi sunt tămâiate.

Un alt obicei păstrat cu sfinţenie este culesul florilor şi punerea lor la icoane. Se spune că ele au puteri sfinte şi tămăduitoare şi alina durerile în caz de nevoie. Floarea numită în popor „palmă Maicii Domnului” se culege în această zi şi se pune în apă în care te speli. Se spune că are rolul de a-l păstra frumos, sănătos şi îl fereşte de boli.

O superstiţie legată de această sărbătoare spune că nu e bine că fetele să-şi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, în această zi nu e bine să faci focul în sobă, pentru că atragi boală şi ghinionul.