Decizie definitivă în procesele clienţilor cu băncile: Peste 200 de persoane vor plăti rate mai mici

de Stiri Buzau Media
Decizie definitivă în procesele clienţilor cu băncile: Peste 200 de persoane vor plăti rate mai mici

Decizie definitivă în procesele clienţilor cu băncile: Peste 200 de persoane vor plăti rate mai miciÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis irevocabil că dobânda de referinţă variabilă, modificată unilateral de bancă, este abuzivă, într-un proces colectiv intentat BCR de peste 200 de clienţi.

Constată nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii. Obligă pe pârâta B.C.R. S.A. să modifice contractele încheiate cu reclamanţii ca urmare a constatării nulităţii absolute parţiale a clauzei privind dobânda, precum şi să emită noi grafice de rambursare în urma acestei modificări – se arată în minuta deciziei de marţi a instanţei supreme.

Totodată judecătorii instanţei supreme au constatat caracterul abuziv şi nulitatea absolută a unei alte clauze, care permite BCR declararea scadenţei anticipate a creditului, dacă valoarea garanţiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plată.

Decizia este irevocabilă, astfel că banca este obligată să modifice contractele încheiate cu reclamanţii.

Am înfrânt BCR în primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix 5 ani fără 5 zile de la demararea acestui dosar – scrie avocatul Gheorghe Piperea, care i-a reprezentat pe reclamanţi.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns