Din 2016, taxă la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, din 2017 – 120 de lei pe tonă

de Stiri Buzau Media

groapa-de-gunoiMinistrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, marţi, că în 1 ianuarie 2016 intră în vigoare o taxă pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi de 80 de lei pe tonă, care se va majora la 120 de lei pe tonă în 2017.

Taxa la groapă care va fi introdusă de anul viitor, cu o valoare de 80 lei/tonă, urmând să ajungă la 120 lei/tonă în 2017, ar urma să fie colectată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

În prezent nu se plăteşte nicio taxă de mediu pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi, introducerea acesteia având ca scop descurajarea depozitării, a explicat ministrul Mediului.

Ea a mai precizat că operatorii depozitelor de deşeuri percep în medie un tarif de 15 euro/tonă.

„Scopul nostru, ca şi al celorlalte ţări europene, este ca, într-un viitor apropiat, 2020 – 2025, să producem deşeu zero”, a declarat Graţiela Gavrilescu, arătând că, pentru aceasta, deşeurile trebuie colectate selectiv şi valorificate, şi nu depozitate.

În prezent, pentru depozitarea deşeurilor la groapă, AFM colectează o contribuţie de 100 lei/tonă, datorată de unităţile administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri eliminate prin depozitare din deşeurile municipale şi asimilabile colectate prin serviciul public de salubrizare, plata făcându-se pentru diferenţa dintre cantitatea corespunzătoare obiectivului anual de diminuare şi cantitatea efectiv încredinţată spre valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie, potrivit OUG 196/2005.

Totodată, Administraţia Fondului pentru Mediu încasează taxe de la operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea unor deşeuri valorificabile (provenite de la extracţia şi prelucrarea ţiţeiului, din prelucrarea primară a lemnului, de la producerea alcoolului, şlamuri carbonifere, zgură de furnal, cenuşă de termocentrală etc.) cuprinse între 0,2 şi 4 lei pe metru pătrat de teren utilizat pe an.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns