Din august, firmele vor putea retrage mai mulţi bani din bancă atunci când vor face plăți către persoane fizice

de Stiri Buzau Media
Banci
Banci
De la 1 august, retragerile de numerar din bancă, efectuate de operatorii economici, nu vor mai fi plafonate la 10.000 de lei pe zi, atât timp cât plăţile se vor face către persoane fizice, stabileşte un act normativ publicat joi în Monitorul Oficial.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 488 din 30 iunie, iar cele mai multe dintre prevederile actului normativ au intrat în vigoare la momentul publicării.

Totuşi, anumite prevederi ale documentului menţionat se vor aplica începând cu 1 august. Aşa se întâmplă şi cu modificările aduse Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, act normativ care, în prezent, plafonează la 10.000 de lei pe zi toate tranzacţiile în numerar efectuate între firme şi persoane fizice. 

Totuşi, de la 1 august, odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli, plafonul-limită de 10.000 de lei pe zi nu se va mai aplica într-o anumită situaţie, respectiv la retragerea de numerar din conturi bancare în scopul plăţilor efectuate către persoanele fizice, astfel încât posibilitatea unor entităţi de a achiziționa bunuri/servicii de la diverse persoane fizice să nu mai fie limitată.

Prin urmare, începând de luna următoare, orice entitate, cu sau fără personalitate juridică (SRL, PFA, II/IF) va putea retrage din contul deschis la bancă o sumă mai mare de 10.000 de lei/zi, atât timp cât plata în numerar va fi efectuată către o persoană fizică şi va reprezenta contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, conform legii.

Totodată, prin proiectul de OUG adoptat (n. red.) li se permite agenților economici care efectuează plăți către persoane fizice, indiferent de destinația acestora, să retragă din bancă sume mai mari decât plafonul existent în prezent“, este precizat într-un comunicat de presă recent al Guvernului.

De altfel, în motivarea demersului lor, reprezentanţii Finanţelor explicau faptul că, în prezent, din cauza plafoanelor de încasări şi plăţi, anumite achiziţii de la persoane fizice, ca de exemplu cele de păsări și animale pentru fabricarea produselor din carne sau produse forestiere nelemnoase din flora spontană, ciuperci și fructe de pădure, activități care presupun efectuarea zilnică de achiziții de la persoane fizice, sunt îngreunate şi chiar blocate.

(…) în cele mai multe cazuri, operatorii sunt din mediul rural şi dețin centre de achiziție în mai multe județe, angajații acestora colectând marfa de la terțe persoane fizice cu care nu au nici un raport juridic și care nu au deschis un cont bancar“, scrie în expunerea de motive anexată documentului lansat de MFP.

Actul normativ apărut joi în Monitor stabileşte, totodată, că organizatorii de nunţi şi botezuri vor avea posibilitatea să solicite Fiscului, prin intermediul unei cereri, depășirea plafonului de încasări în numerar de la persoane fizice.

Sursă avocatnet.ro