Un val de caniculă se va abate asupra Europei de Sud-Est în această săptămână, iar temperaturile vor depăşi chiar 40 de grade Celsius.
Alerta de caniculă este valabilă în intervalul 17-22 iunie, pentru Grecia, S-E Italiei, Bulgaria, România, Serbia, Albania, Sudul şi Vestul Turciei, precum şi Ucraina. Temperaturile vor ajunge până la 41-43 de grade Celsius.
Până atunci însă ţară noastră se află sub o avertizare de ploi abundente care expiră marţi seară, la ora 21.00.
În perioada imediat următoare, vremea va fi în continuă încălzire în aproape toată ţara. Regimul termic prognozat de specialişti pentru următoarele două săptămâni va avea o evoluţie pozitivă în aproape toate regiunile ţării, temperaturile devenind, în unele zile, caniculare, cu valori ce vor atinge chiar şi 34 – 35 de grade Celsius în Crişana şi Oltenia, reiese din prognoza publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru intervalul 13 – 26 iunie. Temperaturile resimţite vor fi însă mult mai mari.
În Muntenia, în primele două zile ale intervalului de prognoză, valorile termice diurne vor avea o medie regională de 23 de grade şi vor caracteriza o vreme răcoroasă pentru această dată din an, iar regimul termic nocturn se va situa în general în limitele specifice perioadei. Începând din data de 15 iunie, vremea se va încălzi semnificativ, devenind local caniculară, în intervalul 17 – 20 iunie, atunci când maximele diurne se vor situa în jurul a 33 de grade, iar temperaturile minime vor creşte până la o medie de 18 – 20 de grade. Ulterior, temperatura aerului va marca o scădere uşoară, iar din 23 iunie până la sfârşitul intervalului de prognoza se va menţine relativ constant, în jurul a 30 de grade, în medie, pe parcursul zilelor şi aproximativ 17 grade, noaptea.
În primele două zile ale intervalului de prognoza vor fi averse însemnate cantitativ. Probabilitatea de apariţie a averselor, în general slabe cantitativ, va marca o creştere uşoară abia după 21 – 22 iunie, când acestea se pot semnala local şi temporar.
A doua săptămână de prognoză va debuta cu un proces de scădere uşoară şi treptată a temperaturii aerului, dar până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoza media regională a temperaturilor maxime nu va fi mai coborâtă de 18 grade, iar a celor minime de 10 – 11 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor, pe arii relativ extinse şi importante cantitativ, va fi mai ridicată până în data de 15 iunie şi, din nou, după 19 iunie.
Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.