EXCEPȚIE DE NECONSTITUȚIONALITATE ADMISĂ: CCR a stabilit că prevederea privind efectuarea supravegherii tehnice de “alte organe specializate ale statului” este neconstituțională

de Stiri Buzau Media

judecatoriePlenul Curții Constituționale a admis, marți, excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 142 alin. (1) din Codul de Procedură Penală, care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de “organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției”, ci și de “alte organe specializate ale statului”.

Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma “ori de alte organe specializate ale statului” din cuprinsul dispoziţiilor articolului 142 alin. (1) din Codul de Procedură Penală este neconstituţională. 

Curtea a constatat că textul criticat contravine prevederilor constituţionale cuprinse în art. 1 alin. (3) conform cărora România este stat de drept, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor sunt garantate.

De asemenea, sintagma supusă controlului nu respectă condiţiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul clarităţii, preciziei şi previzibilităţii, întrucât nu permite subiecţilor de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalului București – Secţia I Penală.

Sursa: avocatura.com

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns