Inscrierea la gradinita sau la scoala s-ar putea face, din toamna, fara analize medicale. Ministerul Sanatatii si cel al Educatiei lucreaza la un proiect de act normativ in acest sens.
In prezent, pentru a intra in colectivitate, copiii sunt supusi unor teste care, spun medicii, nu sunt concludente, in plus, costa. Examenul coproparazitologic si exudatul faringian sunt analizele cerute la intrarea în colectivitatea.
„Pregătim un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei pentru a prezenta explicit condiţiile medicale necesare înscrierii copiilor în unităţile de învăţământ, la începutul anului şcolar. Începând din anul şcolar 2015-2016, elevii vor prezenta o adeverinţă de la medicul de familie prin care se atestă faptul că respectivul copil sau elev este clinic sănătos şi nu suferă de o boală contagioasă”, a spus Dorel Săndesc, secretar de stat.
Unii medici considera insa ca aceste analize ar trebui facute doar atunci cand copiii prezinta simptomele anumitor boli.
Pe de altă parte. parintii platesc pentru orice adeverinta eliberata de medicul de familie, dar si pentru analize care nu sunt facute la recomandarea acestuia. Cam 50 de lei de copil.
Pentru a-i scuti de aceste neplaceri, reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai Educatiei spun ca este suficient un consult medical.
Prevederile ar putea intra in vigoare din aceasta toamna si se aplica atat in cazul unitatilor de invatamant de stat, cat si in cazul celor private.