A început reabilitarea Obeliscului din Crâng!

de Stiri Buzau Media

Au început lucrările de recondiționare a Obeliscului din Parcul Crâng, monument aflat în pericol de prăbușire.

Fisurile și crăpăturile și-au făcut apariția mai ales în plăcile cu basoreliefuri, care s-ar putea desprinde de pe Obelisc și ar putea răni vreun trecător. Din acest motiv, încă din primăvara anului trecut, în jurul monumentului din muncipiul Buzău a fost creată o zonă cu panouri de atenționare.

Restaurarea Obeliscului a fost prevăzută pentru acest an, motiv pentru care Primăria Buzău a și prevăzut bani în buget. Lucrările au fost atribuite, pentru 490.000 de lei, unei firme specializate în restaurarea lucrărilor de artă, care a reabilitat, anul trecut, și cele trei statui din Parcul Crâng. Potrivit contractului, firma angajată de Primărie va executa lucrări de conservare și restaurare a componentelor artistice de piatră, marmură și ceramică.

Obeliscul, realizat de sculptorul buzoian Gheorghe Coman, a fost inaugurat în anul 1976, pentru a marca împlinirea a 1.600 de ani de la prima atestare documentară a Buzăului, eveniment la care a fost prezent și Nicolae Ceaușescu. Obeliscul din Crâng este realizat din travertin, este montat pe o fundație adâncă de 14 metri și are o înălțime de peste 26 de metri.