Buzăul, județ calamitat de secetă!

de Stiri Buzau Media

Buzăul ar putea fi declarat județ calamitat. Este solicitarea făcută Prefecturii Buzău de către conducerea Direcției Agricole, în urma pagubelor însemnate înregistrate, din cauza secetei, în special la cultura de grâu.

Reprezentanții Direcției Agricole Buzău spun că, în multe zone din județ, grâul este afectat în proporție de peste 50%, iar în nord-est este compromis aproape total. Potrivit legii, starea de calamitate se poate declara în localităţile sau în judeţele unde, din cauza secetei sau a altor factori, mai mult de 50% din suprafața cu culturi agricole este compromisă.

Buzăul ar putea fi declarat județ calamitat printr-o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, după ce Direcția Agricolă va trimite Prefecturii documentele care să justifice impunerea unei astfel de stări. Odată cu impunerea stării de calamitate, fermierii buzoieni afectaţi de secetă pot depune înştiinţări cu privire la suprafeţele afectate, pentru a obține despăgubiri.

Anul trecut, tot din cauza secetei pedologice, Buzăul s-a clasat pe primul loc în țară, ca număr al dosarelor depuse de agricultori pentru despăgubiri.