Seceta a afectat mai bine de jumătate din terenurile cultivate cu grâu, în județul Buzău!

de Stiri Buzau Media

Seceta cumplită din acest an ar putea înjumătăți producția de grâu, din acest an, în județul Buzău. O spun reprezentanții Direcţiei Agricole Buzău, care precizează că o suprafață de peste 50 la sută din cele aproape 50.000 de hectare cultivate cu grâu, în județ, a fost afectată din cauza secetei, dar şi a vântului. Specialiștii spun că temperaturile anormale din lunile martie şi aprilie, cu 30 de grade Celsius ziua și dimineţi răcoroase, lipsa precipitaţiilor, dar și rafalele puternice de vânt care au evaporat foarte repede apa căzută, au produs pagube însemnate cultivatorilor de grâu din județ.

Grav este că, în unele zone din judeţ, cum ar fi zona Râmnicu-Sărat, mai precis comunele Boldu, Balta Albă, Râmnicelu, Ghergheasa şi Vîlcelele seceta a făcut și mai mult prăpăd, cultura de grâu fiind compromisă în proporţie de peste 80%. Specialiștii atrag atenția că, în cazul în care nu va ploua suficient nici în perioada următoare, producțiile de grâu ar putea scădea la jumătate faţă de cele înregistrate în 2023.

Reprezentanții Direcţiei Agricole Buzău precizează că fermierii care sunt afectaţi de secetă pot depune înştiinţări cu privire la suprafeţele afectate în speranța să statul le va acorda despăgubiri.