Grevă japoneză pe calea ferată. Angajații CFR au decis să recurgă la acest gest nemulţumiţi că nu le-au fost soluţionate cererile, printre care majorarea cu 10 la sută a salariilor, acordarea tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă. În timpul grevei japoneze, activitatea pe calea ferată nu este întreruptă, dar angajații poartă pe brat banderole albe prin care vor să atragă atenția asupra protestului la care au aderat.
După intrarea ceferiștilor în grevă japoneză, Compania CFR SA a anunţat că va continua discuţiile cu sindicatele privind contractul colectiv de muncă 2015/2016, că acesta trebuie să se bazeze pe „relaţii de muncă echitabile” şi că este nevoie de soluţii de perspectivă.
Administraţia CNCF CFR SA consideră ca prioritare, în definitivarea noului Contract Colectiv de Muncă, relaţiile de muncă echitabile într-un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei, în contextul în care revitalizarea sistemului feroviar reprezintă un interes comun şi pentru partenerii sociali – arată compania, într-un comunicat.
Conducerea companiei care administrează reţeaua feroviară se declară deschisă dialogului întrucât „interesul care ne preocupă este în aceeaşi măsură comun” şi afirmă că trebuie găsite soluţii de perspectivă, nu de moment.
Sindicaliştii din transportul feroviar vor fi în grevă japoneză de marţi până joi, nemulţumiţi că, în urma discuţiilor de până acum, avute cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, nu au obţinut decât promisiuni.
Liderii organizaţiilor sindicale din domeniul feroviar spun că vor avea loc miercuri noi discuţii la Ministerul Transporturilor, în urma cărora speră să se ajungă la soluţii concrete pentru cererile angajaţilor din CFR, în caz contrar putându-se ajunge la proteste spontane.
Sindicaliştii avertizează că, în cazul în care cererile lor nu vor fi soluţionate, vor declanşa greva generală începând din 1 octombrie.