Guvernul a adoptat noi măsuri privind șomajul tehnic acordat în perioada de urgență, astfel că au fost incluși în categoriile de beneficiari și cei care au venituri din PFA sau drepturi de autor. Plata se va face mai repede, printr-o procedură simplificată, a precizat, vineri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, vineri, că a fost simplificată procedura acordării şomajului tehnic, după ce la la Guvern şi Ministerul Muncii s-au primit zeci de mii de mesaje de la angajatori şi angajaţi. Potrivit ministrului, se depun mai puţine hârtii, iar perioada după care se fac primele plăţi a fost redusă de la 30 de zile la 15 zile.
La rândul său, Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a precizat că toți angajatorii care în această perioadă au aplicat măsura suspendării temporare a contractelor de muncă ca urmare a epidemiei se califică pentru această facilitate.
Prevederile se aplică pentru perioada stării de urgență, adică începând din 16 martie.
Firmele care au trimis oameni în șomaj tehnic înainte de starea de urgență, acestea vor avea posibilitatea să deconteze șomajul tehnic doar pentru perioada stării de urgență.
„Documentele se depun prin procedură simplificată la începutul lunii aprilie și în 15 zile Ministerul Muncii face plata către angajatori, care sunt obligați în 3 zile să facă plata către angajați”, a precizat Dancă.
Ionel Dancă a menționat că a fost inclusă o nouă categorie -„alți profesioniști”, care cuprinde toate formele de prestații economice (PFA, întreprindere individuală etc.). Aceștia vor primi o indemnizație fixă de 75% din salariul mediu brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie.
De asemenea, a fost inclusă și categoria persoanelor care obțin venituri exclusiv din contracte de drepturi de autor, care vor primi 75% din salariul mediu pe economie.
Sursa: G4Media.ro