Pentru cei plătiţi cu salariul minim pe economie, Guvernul încă mai analizează dacă îl va creşte sau nu la 1200 de lei, din ianuarie. Între timp, tot de la începutul anului, Fiscul anunţă controale. Sunt vizate firmele cu salariaţi plătiţi, oficial, cu leafa minimă sau contracte de muncă pe numai câteva ore.
Un sfert dintre salariaţii activi din România lucrează 8 ore zilnic pe salariul minim. Aproape un milion şi jumătate de angajaţi sunt încadraţi cu normă întreagă pe 1050 de lei brut, adică 777 de lei în mână. Mulţi alţii au însă contracte de muncă pe mai puţin de 8 ore.
Inspectorii de muncă au suspiciuni că mulţi le dau doar o parte din bani pe contract, ca să achite dări mai mici către stat. Din ianuarie, vor face controale încrucişate cu Direcţia Antifraudă Fiscală, pentru a sancţiona şi evaziunea fiscală. Cei plătiţi la gri vor avea şi pensii mai mici.
Până pe 31 decembrie, guvernul trebuie să decidă dacă va obliga angajatorii să achite un salariu minim pe economie majorat, de la 1 ianuarie, sau dacă leafa minimă va fi îngheţată.
În comisia de dialog social de la ministerul Muncii, sindicatele au propus majorarea la 1200 de lei. Patronatele au o condiţie: dările către stat să fie calculate doar pentru 1050 de lei.
Ministerul Muncii vrea un studiu de impact şi pentru noua lege a salarizării unitare care ar trebui să elimine diferenţele uriaşe dintre lefurile bugetarilor. Va revizui proiectul până în noiembrie, anul viitor. Noul ministru spune că nici majorările prevăzute de actualul proiect nu ar fi fost acordate mai devreme de ianuarie 2017.