În urmă cu 26 de ani, la Bucureşti avea loc ultimul miting al puterii comuniste în faţa Comitetului Central. Din public au răsunat primele strigăte împotriva sistemului, iar mulţimea nu a mai putut fi stăpânită. Transmisia tv a fost întreruptă, iar Ceauşescu s-a refugiat în clădirea Comitetului Central şi a cerut lichidarea urgentă a protestelor. În scurt timp, a început reprimarea manifestanţilor din centrul Capitalei, cu TAB-uri, tancuri şi ofiteri antrenaţi în lupta antiteroristă. Revoluţionarii au ridicat o baricadă în faţa restaurantului Dunărea şi au rezistat câteva ore. Numărătoarea inversă pentru dictatura ceuşistă începuse deja.
Ceuşescu a sperat că va stinge cu promisiuni revolta care începuse să cuprindă miile de oameni din faţa sediului Comitetului Central al PCR.
Televiziunea îşi întrerupe emisia. Oamenii nu mai pot fi controlaţi, iar totul se transformă într-o uriaşă busculadă.
Mulţimea fuge şi se regrupează în Piaţa Universităţii, unde deja studenţii formaseră primul nucleu de protestatari.
Au ridicat o baricadă şi au rămas în stradă până după miezul nopţii, când trupele de Securitate sparg baricada de la Inter. Ofiterii aparatului de represiune trag în demonstranţi de pe clădiri, străzi laterale şi din tancuri: aproape 2 milioane de gloanţe, într-o singură zi – spun cei de la Asociaţia 21 Decembrie.
Pompierii vin cu tunuri de apa, iar blindatele intră în mulţime. Miliţienii bat şi arestează protestatarii.
În acea noapte au murit 49 de oameni, aproximativ 500 au fost răniţi, iar 1.000 au fost reţinuţi şi duşi la Jilava.
Dar Revoluţia începuse şi în alte mari oraşe ale României. A doua zi , românii ieşeau masiv în stradă, iar Ceauşescu urma să fie arestat.
Astăzi, la 26 de ani de la revoltele din Bucureşti, sunt organizate mai multe evenimente comemorative. Vor avea loc slujbe religioase şi vor fi depuse coroane de flori la cimitriul Eroilor, în Piaţa Universităţii, la Sala Dalles şi la troiţa din Piaţa Romană.