Începe bătălia politică pentru șefia IȘJ Buzău

de Stiri Buzau Media

ionela-voicu-1Decizia Ministerului Educației de a nu da câștig de cauză Ionelei Voicu, cea care a obținut nota onorabilă pentru orice aspirant la fotoliul de inspector școlar general, a declanșat reacții nu tocmai plăcute pentru actuala inspector școlar general, Geta Burducea. Mai cu seamă că, deși a picat examenul de două ori, tot ea a fost cea care a primit delegație pentru a exercita această funcție.

În acest context, în care societatea buzoiană s-a manifestat în diverse forme ca reacție la decizia dată, au apărut luări de poziție tip manifest, menite să o sprijine pe cea care luptă acum cu toate armele posibile pentru a învinge sistemul actual din învățământ.

Redăm în continuare conținutul “Apelului către demnitate“, adresat profesorilor din Buzău de către consilierul județean PNL Emilia Babiuc.

  Aspirația de a evolua este apanajul ființei umane. Nu ne mulțumim cu puțin. Nu acceptăm mediocritatea. Ne permitem dorința de a ne îmbunătăți existența. Luăm decizii potrivite acum, pentru ca prezentul de mâine să fie așa cum îl dorim. Adevărul oferă certitudini, dar noi, oamenii, de cele mai multe ori, avem nevoie de speranțe. Suntem prizonierii credințelor noastre, a codurilor culturale care ne modelează viața. Multe dintre comportamentele noastre sunt simbo­lice, pentru că trăim în spațiul simbolic al lumii noastre.

           Din Declarația Universală a Drepturilor Omului aflăm că toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și drepturi. Ele sunt înzestrate cu rațiune și conștiință și trebuie să se comporte unele față de altele în spiritul fraternității.

           Ce vedem, însă, în realitatea existenței noastre? Femei agresate și stigmatizate, statut social al femeii tributar cutumelor ce se bucură, de cele mai multe ori, de girul Bisericii, copii care nu mai merg la școală pentru că nu au cu ce să se încalțe, copii trimiși la muncă de tați pierduți în aburi de alcool, cetățeni umiliți public de către semenii lor, cu ajutorul mass-media, sub pretextul libertății de opinie.

            Și toate acestea, pentru că avem o Educație care vinde diplome în locul uneia care crează valori, un sistem de Sănătate care vinde medicamente în locul unuia care previne boli, o legislație ambiguă și inaplicabilă, în locul bunelor practici internaționale ce pot fi puse în aplicare, o Justiție oarbă în locul uneia drepte.

            Unde, și în ce moment, s-au pierdut aspirațiile și demnitatea noastră despre care vorbeam?

            Din 1989 clamăm libertatea obținută, dar nu am știut și nu știm încă să o transformăm în civilitate. Suntem striviți de o perpetuă minciună ridicată la rang de adevăr pentru cei ce încă o mai cred. Oportunismul funcționează în dialectica epocii.

            În fața unei nedreptăți sistemice, guvernul și reprezentanții puterii reacționează sistemic de fiecare dată. Vorbim adesea despre o filozofie socială bazată pe meritocrație, de ridicarea nivelului de conștiință, dar moraliștii lipsiți de morală invadează Învățământul la cel mai înalt nivel și nu numai.

           Cerem tinerilor seriozitate, demnitate, cerem cadrelor didactice o pregătire temeinică și o dedicare în profesia lor – solicitări, de altfel, îndrep­tățite pentru formarea ­tine­rilor -, dar nu putem avea evaluări corecte ale candidațior la cea mai mare funcție din învățământul buzoian,  cea de inspector școlar general, pentru simplul fapt că nu toți candidații sunt înregimentați politic în marea armată a Partidului Social Demo­crat. Este cunoscută, deja, buzoienilor afinitatea PSD pentru notele 4 și 5 și disprețul  pentru notele  de 9 și 10. Inversarea valorilor pentru PSD este evidentă.

            Doamnelor și domnilor profesori și învățători, cum puteți accepta o astfel de umilință? Știți că după un compromis urmează altul, și apoi altul? Ce le veți spune la început de an școlar elevilor dumneavoastră? Fiți elevi de nota 5 sau fiți elevi de nota 10?  Există pericolul ca elevii dumneavoastră să nu mai creadă în valorile pe care doriți să le promovați, atât timp cât fisura valorii în școala buzoiană s-a produs, făcând loc nonvalorii. Ce rămâne de făcut? Încă un compromis și încă unul?

             Stimați profesori, aștept o reacție pertinentă de la învățământul buzoian pentru reabilitarea demnității noastre. Am încredere în forța dumneavoastră intelectuală.   FIȚI DEMNI!”

”Doresc ca tot mai multe femei să aibă curajul și încrederea de sine ale Ionelei Voicu. Hotărârea ei de a se lupta cu cei care, astăzi, par zidiți în scaunele lor pentru vecie, este admirabilă. Aș putea spune că este un exemplu de demnitate pentru colegii ei de breaslă și nu numai. O voi susține în toate demersurile ei, cu speranța ca, alături de noi, întrega societate va face un pas spre normalitate”, ne-a declarat Emilia Babiuc.

Vom face, dacă va fi nevoie, mitinguri de solidaritate, prin care să dovedim că lupta este comună pentru o societate mai bună, a mai adăugat consiliera PNL.

ionela-voicu

Ceea ce se reproșează deciziei dată de către minister este tocmai încrâncenarea cu care se păstrează, la nivel național, fotoliile de manageri în învățământ pentru membrii PSD, neținând cont de rezultatele obținute la concursuri.

Amintim că fosta directoare a școlii din Cislău, Ionela Voicu are susținerea PNL, iar Geta Burducea pe cea a PSD.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns