Invazie de căpușe. Aproape 100 de buzoieni au ajuns la spital mușcați de aceste insecte

de Stiri Buzau Media

received_974051739314555Ploile şi temperaturile oscilante din ultima perioadă au creat condiţii perfecte pentru înmulțirea căpușelor. Dacă în luna aprilie, la secţia de boli infecţioase au ajuns 63 de buzoieni atacaţi de aceste insectele, de la începutul acestei luni aproape o sută de persoane au ajuns la spital după ce au fost înțepate de căpușe.

Aceste insecte parazit trăiesc la temperaturi cuprinse între 10 şi 20-25 de grade Celsius, perioadele în care sunt active fiind martie-iunie şi septembrie-octombrie. Ele stau în ierburile înalte, în păduri, în locuri cu multă vegetaţie şi umezeală. Căpuşa se prinde de piele şi, dacă nu este descoperită, poate rămâne agăţată în locul respectiv chiar şi câteva zile. În acest timp se hrăneşte cu sânge mărindu-şi volumul de câteva ori. Muşcătura nu este dureroasă, pentru că insecta injectează o substanţă care anesteziază zona.
De cele mai multe ori, persoana înţepată nu manifestă niciun simptom. În unele cazuri, însă, zona unde se află căpuşa se înroşeşte, apar mâncărimi, arsuri şi, rareori, durere intensă. Simptomele grave apar, de obicei, după ce căpuşa se desprinde. Acestea pot fi febră, erupţii cutanate, slăbiciune inexplicabilă, amorţeală, durere şi chiar inflamaţia articulaţiilor, palpitaţii, respiraţie sacadată, greaţă sau vărsături.
Pe cât de mici, pe atât de periculoase, căpuşele pot cauza, prin muşcătura lor, probleme serioase, ele fiind transmiţători pentru o grămadă de boli: meningo-encefalita virală, babesioza, borelioza (boala Lyme), tularemia etc. Dintre acestea, în România au fost identificate mai frecvent primele două.
Meningo-encefalita virală transmisă de căpuşă începe să se manifeste de obicei la o săptămână după muşcătură, prin febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală nejustificată. După o perioadă apar semne de afectare cerebrală: dureri puternice de cap, vărsături, somnolenţă, convulsii, stare de confuzie. Borelioza se poate manifesta atât la câteva zile, cât şi la câteva luni sau chiar ani de la muşcătura de căpuşă. Pe termen scurt, zona muşcăturii se înroşeşte, se umflă, se extinde. Pe parcursul a câteva săptămâni, erupţia se extinde şi este însoţită de febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, oboseală. Dacă boala nu este tratată apar complicaţii neurologice grave, cardiovasculare, oculare, hepatice.
Însă, nu toate căpuşele pot transmite boli. Cu toate acestea, persoanele muşcate de aceste insecte trebuie să trateze cu seriozitate situaţia şi să se prezinte la medic imediat după ce au observat insecta în piele. Căpuşa trebuie scoasă cât mai rapid, de către medic, cu instrumente speciale. Este esenţial ca vietatea să fie extrasă integral, fără a fi ruptă, în caz contrar existând riscul unei infecţii. Medicul este cel care va decide dacă se impune sau nu administrarea unui tratament pentru prevenirea bolilor transmise de căpuşe.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns