Prevederile Codului rutier au intrat în vigoare de luni, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.
Legea 93 din 2016 pentru modificarea art. 33 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 369 din 13 mai și a intrat în vigoare astăzi, informează avocatnet.ro.
Lucrările de pe drumurile publice trebuie să fie semnalizate în timpul nopții de lămpi luminoase, prin grija firmelor ce se ocupă de execuția acestora, se arată în document:”Semnalizarea lucrărilor care se execută pe drumurile publice este obligatorie. Aceasta este însoțită pe timpul nopții de lămpi cu lumină galbenă intermitentă sau în cascadă și se efectuează de către executantul lucrărilor, cu avizul poliției rutiere, astfel încât să asigure deplasarea în siguranță a tuturor participanților la trafic, conform reglementărilor în vigoare”.
Vechile prevederi legale nu făceau nicio precizare cu privire la semnalizarea luminoasă pe timp de noapte a lucrărilor executate pe drumurile publice. Concret, actul normativ dispunea doar că „semnalizarea lucrărilor care se execută pe drumurile publice este obligatorie și se efectuează de către executantul lucrărilor, cu avizul poliției rutiere, astfel încât să asigure deplasarea în siguranță a tuturor participanților la trafic, conform reglementărilor în vigoare”.
În expunerea de motive ce a însoțit Legea nr. 93/2016 în forma sa de proiect era explicat că, în ceea ce privește accidentele de ciculație, în România se înregistrează una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din Uniunea Europeană, una dintre cauze fiindsemnalizarea necorespunzătoare a lucrărilor de pe drumurile publice.
Nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a obstacolelor sau a lucrărilor aflate în zona drumurilor publice reprezintă o contravenție sancționată cu amenzi cuprinse între 2.625 și 12.500 de lei.