Noua lege a achiziţiilor, aplicabilă. Pragurile achiziţiilor publice directe vor fi stabilite în lei

de Stiri Buzau Media

legea-achizitiilorPragurile achiziţiilor publice directe ce vor trebui respectate vor rămâne, cel puţin momentan (având în vedere cursul actual leu-euro), neschimbate, conform unui pachet legislativ publicat recent în Monitorul Oficial, noutatea fiind că ele nu vor mai fi stabilite în euro, ci în lei.

Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice a apărut în Monitorul Oficial, Partea, nr. 390 din 23 mai şi va intra în vigoare . Documentul face parte dintr-un pachet de patru acte normative care vor înlocui,  actualul cadru legislativ referitor la achiziţiile publice.

Deşi senatorii votaseră în primă fază pentru reducerea semnificativă a pragurilor ce trebuie respectate în cazul achiziţiilor publice directe, deputaţii au decis să păstreze (teoretic) pragurile aplicabile în prezent. Concret, autoritatea contractantă va avea dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii atunci când valoarea estimată a achiziţiei este mai mică de 132.519 lei (aproximativ 30.000 de euro, la cursul actual leu-euro), fără TVA. În cazul lucrărilor, achiziţionarea directă va putea fi făcută dacă valoarea estimată este mai mică de 441.730 de lei (aproximativ 100.000 de euro, la cursul actual leu-euro), fără TVA.

În momentul de faţă, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii (ce va fi abrogată la intrarea în vigoare a noului pachet de legi) stabileşte că pragurile sunt în euro şi sunt următoarele:

  • achiziţionarea directă este permisă până în limita a 30.000 de euro, fără TVA, în cazul fiecărei achiziţii de produse/servicii;
  • achiziţionarea directă este permisă până în limita a 100.000 de euro, fără TVA, în cazul fiecărei achiziţii de lucrări.

Aşadar, din moment ce pragurile achiziţiilor publice directe vor fi stabilite în lei, acestea nu vor mai fi supuse fluctuaţiilor cursului leu-euro. În prezent, pragurile de 30.000 de euro şi 100.000 de euro trebuie echivalate în lei, ceea ce înseamnă că pot exista diferenţe, în funcţie de cursul leu-euro.

Pragurile valabile în momentul de faţă au fost stabilite în vara anului 2013, atunci când acestea au fost majorate de parlamentari. Până atunci, autorităţile şi instituţiile publice puteau să facă achiziţii directe în limita a 15.000 de euro pentru fiecare achiziţie de produse, servicii sau lucrări.

În forma adoptată iniţial de senatori, autorităţile şi instituţiile publice urmau să aibă dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii atunci când valoarea estimată a achiziţiei era mai mică de 66.259,5 lei (aproximativ 15.000 de euro, la cursul actual leu-euro), fără TVA. În cazul lucrărilor, achiziţionarea directă urma să fie făcută dacă valoarea estimată era mai mică de 265.038 de lei (aproximativ 60.000 de euro, la cursul actual leu-euro), fără TVA. Totuşi, deputaţii n-au fost de acord şi au optat pentru păstrarea actualelor praguri.

Solicitarea suspendării procedurii de atribuire şi/sau a executării contractului, condiţionată de o cauţiune

Suspendarea procedurii de atribuire şi/sau a executării contractului până la soluţionarea cauzei va putea fi dispusă de instanţă, la cererea unei părţi interesate, prevede Legea nr. 101/2016 referitoare la căile de atac în materie de achiziţii publice, care a apărut luni în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 393. Aceasta face parte tot din pachetul legislativ amintit.

Concret, solicitarea de suspendare va putea fi făcută doar în cazuri temeinic justificate şi pentru a preveni o pagubă iminentă. Totuşi, partea care va cere acest lucru va trebui să constituie în prealabil o cauţiune calculată prin raportare la valoarea estimată a contractului sau la valoarea stabilită a contractului, după cum urmează:

  • 2% din valoarea estimată a contractului, dacă aceasta este mai mică decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), dar nu mai mult de 35.000 de lei;
  • 2% din valoarea stabilită a contractului, dacă aceasta este mai mică decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 88.000 de lei;
  • 2% din valoarea estimată a contractului, dacă aceasta este egală sau mai mare decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 220.000 de lei;
  • 2% din valoarea stabilită a contractului, dacă aceasta este egală sau mai mare decât pragurile valorice pentru care este obligatorie publicarea anunţului de participare în JOUE, dar nu mai mult de 880.000 de lei.

Practic, solicitarea de suspendare va putea fi făcută după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor se va pronunţa asupra unei contestaţii, atunci când partea interesată va ataca în instanţă decizia Consiliului. Potrivit Executivului, introducerea cauţiunii va descuraja tergiversarea soluţionării contestaţiilor.

Sursa: avocatnet.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns