Poliţiştii buzoieni au depistat şi scos din trafic 51 de şoferi care s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice

de Stiri Buzau Media

 În perioada 15–22 iunie a.c., pe raza judeţului Buzău a fost desfăşurată o acţiune pentru depistarea şi luarea măsurilor ce se impun împotriva conducătorilor auto care se urcă la volan sub influenţa băuturilor alcoolice.

 Au fost angrenaţi atât poliţişti rutieri, cât şi poliţişti de la posturile comunale de poliţie desemnaţi să desfăşoare activităţi pe linie de poliţie rutieră, care au acţionat zilnic pe drumurile naţionale, precum şi pe sectoarele de drum judeţene, comunale şi străzi din municipii şi oraşe.

Poliţiştii au testat cu aparatele etilotest 2598 de conducători auto, fiind indicate valori peste zero în 51 de cazuri.

Activităţile s-au desfăşurat conform calendarului stabilit de Organizaţia Poliţiilor Rutiere Europene – TISPOL şi planului iniţiat de I.G.P.R. – Direcţia Rutieră.

Poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău vor continua activităţile pentru depistarea şi scoaterea din trafic a şoferilor aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, aceasta fiind una dintre priorităţile măsurilor stabilite pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

 

Totodată, poliţiştii reamintesc faptul că alcoolul dăunează grav siguranţei rutiere.

Şansele de a fi implicat într-un accident rutier cresc în mod semnificativ în cazul în care s-au consumat băuturi alcoolice.

Conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice are efecte deosebit de periculoase, întrucât alcoolul încetineşte timpii de reacţie, creează dificultăţi în aprecierea vitezei şi a distanţelor, îngreunează mişcările şi scade capacitatea de concentrare.

De cele mai multe ori, cei care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice, comit frecvente încălcări ale regulilor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri riscante sau execută, în mod periculos, virajele, punând în pericol siguranţa traficului rutier.

Este bine de ştiut faptul că alcoolul consumat până seara târziu persistă în organism chiar şi în dimineaţa următoare, peste limite legale.

Întrucât pericolul conducerii unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice este foarte mare, această faptă a fost incriminată de lege, fiind prevăzută cu cea mai aspră sancţiune contravenţională (amenda maximă prevăzută pentru persoane fizice şi reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile).

Totodată, fapta de a conduce pe drumurile publice un autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea şi anularea permisului de conducere.

În mod similar se pedepseşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Știri despre: , , ,