“Prima Casă” în 2016: mai puțini bani, dar și dobânzi mai mici

de Stiri Buzau Media

prima-casaMinisterul Finanțelor a prezentat proiectul de HG privind desfășurarea programului Prima Casă în anul care vine.

Guvernul va aloca, în 2016, un plafon suplimentar de garanții în cadrul programului Prima Casă de 1,3 miliarde de lei, la care se adaugă 200 de milioane de lei din sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor în derulare, astfel încât plafonul total ajunge la 1,5 miliarde de lei anul viitor, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Plafonul va fi redus aproape la jumătate față de anul 2015, când a ajuns în total la 2,8 miliarde de de lei. În schimb, statul reduce marja de dobândă maximă pe care băncile o pot percepe pentru astfel de credite de la 2,5 puncte peste ROBOR la trei luni, la 2 puncte.

De la lansarea programului, în anul 2009, până în prezent, au fost acordate peste 166.000 de garanții, pentru finanțări în valoare de peste 13,9 milioane de lei (după preluarea a 50% din risc de către bănci). În anul 2015, până în prezent, au fost emise 30.070 de garanții în valoare de 2,52 miliarde de lei. Însă în 2016 vor fi probabil în jur de 10-15.000, dacă luăm în considerare o valoare medie de 60.000 de euro a imobilelor achizitionate prin acest program.

De altfel, ministrul Finantelor a explicat recent, la o emisiune televizată, că Prima Casa nu va dura la nesfarsit.

Programul fost gandit in 2010, cand economia romaneasca arata altfel: era in recesiune. El a fost gandit pentru a ajuta economia. In acest moment, atat veniturile disponibile ale populatiei au crescut, dar si activitatea economica s-a reluat. vedem cresteri pe zona de constructii, cresteri de peste 10% in sectorul bancar, chiar si creditele ipotecare si imobiliare au cresteri. In acest moment, cand economia si-a revenit, piata si-a revenit, statul trebuie sa se retraga pentru a preveni distorsiuni in piata. In conditiile in care situatia economica va continua sa fie buna, este normal ca acest program sa continuie sa scada pana la epuizare – a spus Anca Dragu.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns