Proiectul „Primul job” al senatorului Constantin Popa, susținut de liberali

de Stiri Buzau Media
Proiectul "Primul job" al senatorului Constantin Popa, susținut de liberali

Proiectul "Primul job" al senatorului Constantin Popa, susținut de liberaliDeputatul de Buzău, Cezar Preda, a declarat vineri într-o conferință de presă că PNL a susținut în Senat legea „Primul job” inițiată de senatorul UNPR, Constantin Popa, însă la votul din Camera Deputaților, care este forul decizional, liberalii vor veni cu propuneri pentru îmbunătățirea  proiectului legislativ.

Această lege a fost susţinută de PNL, însă va fi amendată la Cameră. Am discutat cu inițiatorii, nu poţi obliga angajatorul să ţină pe cineva atâtea luni, e împotriva firii, agentul economic a făcut demersuri să angajeze un tânăr, dar dacă nu face față sau nu-i arde de muncă, nu putem obliga să-l țină atât. Vom susține acest proiect, amendat, și cred că e un lucru bun, va scoate din șomaj tinerii – a declarat deputatul liberal Cezar Preda.

Reamintim, senatorii au adoptat, marţi, proiectul de lege „Primul loc de muncă”.  Iniţiatorii proiectului susţin ca angajatorii care încadrează în muncă, cu normă întreagă, pe durata nedeterminată, tineri, cu vârsta cuprinsă între 16-35 de ani, să primească lunar, pentru fiecare tânăr încadrat pe primul loc de munca, o sumă egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Mai mult, angajatorii ar putea fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate la stat, pe o perioadă de 18 luni.

De asemenea, angajatorii care încadrează tinerii în câmpul muncii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale acestora cel puţin 36 de luni de la data încheierii lor.

Potrivit proiectului de lege, finanţarea primului loc de muncă se realizează, fie din bugetul asigurărilor de şomaj, prin subvenţionare de la bugetul de stat, fie fonduri europene.

Persoanele aflate în căutarea primului loc de muncă cu vârstă cuprinsă între 16-35 de ani li se va asigura angajarea pentru o perioadă de cel puţin 36 de luni şi posibilitatea de a dobândi experienţă în muncă – se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege.

Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, dacă va trece și de Camera Deputaților.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns