Șapte buzoieni și-au pierdut viața anul trecut în accidente de muncă

de Stiri Buzau Media

accident-1Numărul accidentelor mortale de muncă au crescut anul trecut, potrivit informării Inspectoratului Teritorial de Muncă supusă atenției astăzi în ședința Colegiului Prefectural.

În 2015, la ITM Buzău au fost înregistrate 39 accidente de muncă, cu 39 de accidentaţi, respectiv 32 de accidentaţi cu incapacitate temporară de muncă şi 7 accidentaţi mortal, față de 4 în anul anterior. Accidentele mortale s-au produs la:

S.C. AUTO VALMI S.R.L. Buzău : în timp ce se deplasa către puncul de lucru, ca pieton, lucrătorul s-a angajat în traversarea DN2- E85, fiind surprins şi accidentat mortal de un autoturism care circulă dinspre Rm. Sărat spre Buzău;

S.C. CORAL BIOECOLOGIC S.R.L. Buzău: în timp ce supraveghea executarea lucrărilor mecanice în tarlaua agricolă, fiind poziţionat pe scară tractorului, patronul s-a dezechilibrat şi a căzut pe sol, fiind surprins şi accidentat mortal de roată din stânga-spate a tractorului.

PFA LĂCĂTUŞ MIHAI Buzău: – accident colectiv – în timpul operaţiei de sudare electrică a unui rezervor auto de motorină, din cauza încălzirii, motorină rămasă s-a evaporat şi a format împreună cu aerul un amestec exploziv, fapt care a condus la o explozie urmată de incendiu, consecinţă fiind accidentarea mortală a doi lucrători şi rănirea celui de-al treilea.

S.C. NINEL & CORNELIA S.R.L.: în timp ce desfăcea legăturile de sârmă ale unui sul format din cinci plase sudate, patronul a fost lovit şi accidentat mortal de una din plasele care s-au destins brusc, după desfacerea legăturilor.

SC GREENTECH S.A. Buzău : accident colectiv – 3 lucrători efectuau curăţarea unui bazin de recirculare a apei tratate, timp în care unul dintre aceştia a observat că pompă utilizată la această lucrare nu funcţionează la capacitate. Coborând pe rând în incinta bazinului, că să constate motivul defecţiunii şi, respectiv, că să-l salveze pe cel aflat în dificultate, doi din cei trei lucrători au fost accidentaţi mortal prin asfixiere, iar un al treilea s-a intoxicat cu gaze nocive, revenindu-şi ulterior.
Din punct de vedere al domeniilor de activitate economică cele 39 de accidentele se clasifică astfel: 6 accidente cu total 6 accidentaţi în industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal; 5 accidente cu total 5 accidentaţi în domeniul colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; 4 accidente cu total 4 accidentaţi în industria alimentară; 3 accidente cu total 3 accidentaţi în construcţii de clădiri; 3 accidente cu total 3 accidentaţi în domeniul transporturi terestre şi transporturi prin conducte; 3 accidente cu total 3 accidentaţi în domeniul fabricarea băuturilor; câte 2 accidente cu un nr. total de 12 accidentaţi în următoarele 6 domenii de activitate economică: agricultură; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte; fabricarea articolelor din cauciuc şi mase plastice; fabricarea altor produse din minerale nemetalice; fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente; administraţie publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public; câte 1 accident, în total 6 accidentaţi, în următoarele 6 domenii de activitate economică: fabricarea băuturilor ; comerţ cu ridicată; comerţ cu amănuntul; activităţi de investigaţii şi protecţie; învăţământ; alte activităţi de servicii. Din punct de vedere al cauzelor producerii, în 8 cazuri, cauza a fost dependenţă de executant, nespecificată; în 6 cazuri cauza a fost efectuare necorespunzătoare de comenzi şi manevre; în 6 cazuri cauza a fost neefectuare la timp de operaţii indispensabile securităţii muncii; 4 cazuri cauza a fost expunere în afară sarcinilor de muncă în locuri cu pericol; în 3 cazuri – alte cauze dependenţe de sarcina de muncă; în 2 cazuri – efectuare necorespunzătoare de poziţionări, consolidări, fixări, în 2 cazuri – alte cauze dependenţe de mijloacele de producţie; câte 1 caz – în total 4 cazuri – din următoarele cauze dependenţe de executant: efectuare necorespunzătoare de reglaje; comunicări accidentogene prin defecţiunile transmiterii; căderi de la acelaşi nivel prin împiedicare; căderi de la înălţime prin dezechilibrare; câte 1 caz – în total 2 cazuri – din următoarele cauze dependenţe de sarcina de muncă: repartizare executant cu instruire incompletă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă; tolerarea abaterilor de la disciplină tehnologică; 1 caz – din cauze dependenţe de mediul de muncă, nespecificate – altercaţii între copii cu probleme de comportament. Din cele 39 accidente de muncă înregistrate, 5 accidente s-au produs în alte judeţe, (două accidente fiind de circulaţie) respectiv, câte un accident în judeţele: Vrancea, Braşov, Vaslui, Galaţi şi Prahova, dar unităţile au sediul social în judeţul Buzău.
Comparativ cu anul 2014, în anul 2015 accidentele cu incapacitate temporară de muncă au scăzut de la 49 la 32, iar accidentele de muncă mortale au crescut de la 4 la 7. În anul 2015 nu au fost înregistrate accidente de muncă soldate cu invaliditate, în schimb, două din accidentele de muncă produse în cursul anului 2014 au încheiat incapacitatea temporară de muncă în anul 2015 prin invaliditate de gradul 3.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns