În această perioadă, preoții merg și sfințesc locuințele credincioșilor prin stropirea cu apă sfințită și vestesc Botezul Domnului Iisus Hristos.
Sfințirea caselor credincioșilor se face prin stropirea cu aghiasma mare, în ajunul Bobotezei și prin slujba sfeștaniei ce se săvârșește la mutarea în casă nouă și care se repetă în fiecare an sau chiar mai des, atunci când lucrarea răului se face simțită în vreun fel în casă, spun preoții.
Apa sfințită de preot poartă în ea puterea curățitoare și sfințitoare a harului dumnezeiesc. Când face sfințirea apei, preotul se roagă ca: „apa aceasta să se sfințească cu puterea, cu lucrarea și cu pogorârea Sfântului Duh”, „pentru ca să se pogoare peste ea lucrarea cea curățitoare a Treimii celei mai presus de fire”, „pentru ca să fie tămăiduitoare sufletelor și trupurilor și izgonitoare a toată puterea cea potrivnică” și pentru ca „prin gustarea și stropirea cu apa sfințită să ne trimită Dumnezeu binecuvântarea Sa, care spală întinăciunea patimilor”.
Harul lui Dumnezeu se pogoară în timpul slujbei de sfințire a apei doar peste apa pregatită din timp pentru acest lucru și nu peste toată apa care exista în alte locuri. Iată de ce e bine ca omul să-și deschidă casa atunci când preotul vine să le sfințească, pentru că sfințirea casei vecinului nu înseamnă și sfințirea propriei case.
Sursa: crestinortodox.ro
Ssursa foto: ziarelive.ro