În data de 11 ianuarie a.c., Biroul Siguranţă Şcolară a dat start Maratonului Antiviolenţă, primele unităţi de învăţământ aliniate la linia de start fiind Liceul Tehnic Buzău și Școala Gimnazială nr. 11.
Poliţiştii au derulat activităţile de dezbatere pe tema bullyingului şi a diferitelor forme de comportament violent în mediul şcolar, dezbateri susţinute împreună cu responsabilii Comisiei școlare pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalităii în domeniul prevenirii și eliminării oricărei forme de segregare școlară.
Alături de elevii celor două şcoli au fost desfăşurate ateliere de lucru bazate pe povești terapeutice şi activități de tip „peer to peer education”, precum realizarea unor produse cu mesaje antiviolență (brățările prieteniei, afișe), fiind provocaţi şi cooptaţi în mod direct chiar elevii beneficiari ai proiectului.
La finalul activităţilor, elevii au concluzionat că aspectele discutate le vor fi de folos în identificarea diferitelor tipuri de violență şi au susţinut că au fost sensibilizaţi de prezentarea eventuaslelor consecințe ale actelor de violență.
La activități au participat 50 de cadre didactice şi elevi.
Info de background
Proiectul Maraton Antiviolenţă se derulează în perioada octombrie 11-31 ianuarie a.c.
Parteneri în cadrul proiectului sunt poliţiştii de la Biroul Siguranţă Şcolară, Inspectoratul Școlar Județean Buzău, Palatul Copiilor prin corul vocal “Happy Kids for a Happy Life”, Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hasdeu – “Clubul 3,14 şi Muzeul Județean Buzău.
Partenerii proiectului îşi propun ca prin activităţile desfăşurate să îmbunătăţească gradul de siguranță în mediul școlar prin dezvoltarea unei colaborări a cadrelor didactice cu familia și alte instituții, în vederea prevenirii, stopării și îndreptării unor deviații comportamentale.
POLIŢIŞTII RECOMANDĂ TINERILOR:
- Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii. Când este vorba de prieteni, calitatea contează, nu cantitatea. Evitaţi tovărăşia persoanelor violente, delincvente şi conflictuale.
- Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi. Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe.
- Învăţaţi să spuneţi NU atunci când consideraţi că este cazul. Trebuie să aveţi tăria să vă susţineţi părerile.
- Atrageţi atenţia prietenilor asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale.
- Respingeţi propunerile cunoscuţilor de a participa la anumite distracţii: consum de alcool, de droguri, jocuri de noroc, distrugeri, violenţe verbale şi fizice;
- Nu încercaţi să rezolvaţi un conflict prin violenţă. Apelaţi la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinţi, profesori, poliţişti.