Taxă de poluare în prețul carburanților, timbrului de mediu anulat

de Stiri Buzau Media

taxa-poluareO nouă propunere legislativă lansată recent spre aprobare la Parlament ar putea determina șoferii să dea mai mulți bani pe benzină sau motorină. Mai exact, se are în vedere introducerea unei taxe de poluare de 0,05 lei la fiecare litru de carburant. În aceste condiții, potrivit inițiativei legislative, cumpărătorii de autovehicule vor beneficia de anularea timbrului de mediu.

Potrivit inițiatorilor proiectului o taxă de mediu de 5 bani pe litrul de combustibil înseamnă aproximativ 2 lei la ,,un plin”. Dacă se face raportarea la consumul mediu al unui autoturism, la un plin pe lună, pentru această taxă, proprietarul autoturismului ar scoate, lunar, 2 lei, 24 de lei pe an, 360 lei pe durata medie de 15 ani de folosire a automobilului.

La acest moment, cu excepția automobilelor electrice sau hibride, șoferii plătesc la cumpărarea celor mai populare mașini un timbru de mediu care variază, în funcție de capacitate cilindrică și emisii poluante, între 60 și 300 de euro. Parlamentarii, inițiatorii proiectului, susțin că timbrul de mediu este inechitabil.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns