Tradiţii de Sfântul Nicolae

de Stiri Buzau Media

In-asteptarea-lui-Mos-Nicolae-710x532Sfântul Ierarh Nicolae, sărbătorit de creştinii din întreaga lume la 6 decembrie, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi sfinţi ai creştinătăţii. Este şi sărbătoarea care deschide “luna cadourilor”: tradiţia spune că, dimineaţa, copiii cuminţi găsesc daruri în ghetuţe.

Istoricul sărbătorii

Moş Nicolae a existat cu adevărat. El s-a născut în jurul anilor 280, în localitatea Patara Lichiei (pe teritoriul Turciei de astăzi) şi a trecut la viaţa veşnică în jurul anului 345. Nicolae a fost unicul fiu al unei familii înstărite, cu convingeri religioase. Părinţii săi l-au trimis să studieze la cele mai importante instituţii de învăţământ ale acelor timpuri, iar unchiul l-a ajutat să urce treptele preoţiei. După moartea părinţilor, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor, iar după trecerea la cele veşnice a unchiului său, arhiepiscop de Mira din ţinutul Lichiei, tânărul Nicolae a fost numit în locul acestuia, printr-o minune. Cu preţul unei pedepse aspre, Nicolae nu s-a sfiit să cinstească  creştinătatea şi să propovăduiască dreapta credinţă. Pentru curajul său, Nicolae a fost întemniţat de împărarul Diocleţian împreună cu alţi creştini şi Ierarhul Nicolae n-a văzut lumina zilei ani de-a rândul.  Spre sfârşitul vieţii, Sfântul Nicolae s-a retras în Mănăstirea Sionului pe care a ctitorit-o. Acolo a fost înmormântat la 6 decembrie, în anul 352.

Ce daruri facem

Potrivit unei tradiţii milenare, în seara de 5 decembrie, copiii îşi lustruiesc ghetele cele mai bune şi le pun la uşa casei pentru ca Moş Nicolae să le umple cu daruri, de regulă dulciuri şi fructe. Cei neascultători primesc doar o nuieluşă. Sărbătoarea este asociată cu darurile pe care le oferim copiilor, dar şi celor dragi – rude şi prieteni. Figurinele de turtă dulce (inimioară, cloşcă, măr sau  rândunică), preparate cu multă miere, cu nuci şi cu scorţişoară, sunt dulciuri delicioase şi simboluri de longevitate. În ziua Sf. Nicolae se dăruiesc celor dragi: dulciuri, fructe (mere, struguri, nuci), cărţi educative, lumânări colorate, o pungă cu grâu sau cu orez, simboluri ale sporului în gospodărie, flori şi mai ales busuioc. De secole, copiii cuminţi şi harnici primesc fructe, covrigi şi colăcei cu miere, aşa cum Episcopul Nicolae le oferea copiilor în  timpul vieţii lui pământene.

Ce spune tradiţia

În tradiţia populară românească, Moş Nicolae este înfăţişat călare pe un cal alb, purtând o barbă albă, bogată, iar când o scutură, peste pământ cad fulgi de nea. Atunci, în popor, se spune: “Iată, a întinerit moş Nicolae”. Zăpada adusă de Moş Nicolae semnifică rod bogat în grădini şi pe ogoare. De aceea, este bine să aducem în casă un bulgăre din zăpada dăruită de Moş Nicolae şi să fie pus într-un vas. După ce bulgărele se topeşte, apa rezultată o punem în glastrele cu flori, pentru ca familia să petreacă iarna cu bine.

Sursa – click.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns