Ministrul Educaţiei, Mihai Cîmpeanu, va propune, miercuri, spre avizare în şedinţa de Guvern, un proiect ordonanţă de urgenţă privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizare.
Potrivit proiectului, începând cu anul universitar 2015 – 2016, instituţiile de învăţământ superior care înmatriculează studenţi peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată ori la programe de studii organizate la forme de învăţământ, limbă de predare şi locaţii geografice neautorizate/neacreditate se sancţionează cu o amendă al cărei cuantum este egal cu de 10 ori valoarea taxelor de şcolarizare încasate pentru respectivul program de studii.
Din decembrie şi până acum, MECS a plătit daune de peste 1,7 milioane de lei în 7.400 de procese intentate de absolvenţii, cărora la finalul facultăţii nu li s-a eliberat diploma de licenţă sau a căror diplomă nu era recunoscută de minister, din cauză că fuseseră înscrişi cu depăşirea cifrei de şcolarizare aprobate sau la un program neautorizat.
”În prezent sunt în derulare alte 2.300 de procese. Le vom lua taxele de şcolarizare către stat. Se poate ajunge la desfiinţare dacă fac asta mai mulţi ani la rând”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.
Printre universităţile care au absolvenţi de studii neautorizate se numără Spiru Haret, Universitatea din Bucureşti, Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Al.I. Cuza din Iaşi, Politehnica Timişoara, Petrol-Gaze Ploieşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti şi toate universităţile de medicină din ţară.