Vezi aici când vine iarna în județul nostru!

de Stiri Buzau Media

12348064_670010496474329_4046861679201985945_n

Vine iarna. Meteorologii anunță că începând din zilele de 16-18 decembrie se instalează iarna cu toate fenomenele ei. În sudul țării, vor fi ploi pentru început și ninsori în vest, după care zăpada se va așterne peste toată țara. În ce privește temperaturile, următoarele două saptamani se vor afla sub un regim termic normal pentru aceasta perioada, cu temperaturi maxime încadrate intre 5 si 9 grade Celsius.

 

Precipitatiile, in general mixte, dar si sub forma de ploaie, îsi vor face apariția după jumătatea acestei luni, iar la munte va ninge, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabila pentru perioada 7 – 20 decembrie 2015.

 

În Moldova, la începutul intervalului de referință, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele climatologic specifice în luna decembrie, fiind de așteptat, în medie pe regiune, maxime de 5 – 9 grade și minime în jurul a zero grade. După data de 14 decembrie se estimează o răcire a vremii ce va determina înregistrarea unor temperaturi maxime apropiate de cele normale, respectiv 2 și 5 grade, în timp ce minimele nocturne se vor menține mai ridicate decât mediile multianuale caracteristice.

În jurul datei de 10 decembrie local vor fi ploi sau lapoviță, neînsemnate cantitativ, iar probabilitatea pentru precipitații va crește după data de 17 decembrie.

 

În Muntenia, intervalul de prognoză va fi caracterizat de valori termice peste cele specifice în luna decembrie. Astfel, ziua vor fi în medie 4 la 9 grade, iar noaptea valori ușor pozitive (între 0 și 3 grade) la început, apoi preponderent negative, cu până la -4 grade, media pe regiune. La sfârșitul celor două săptămâni, va fi posibilă o răcire a vremii care să determine un regim termic mai apropiat de cel normal al perioadei. În jurul datei de 10 decembrie vor fi posibile ploi neînsemnate cantitativ și burnițe, iar probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește după data de 17 decembrie.

În Oltenia, vremea va fi în general caldă pentru această perioadă. Astfel, ziua vor fi în medie 6 la 9 grade (valori chiar mai ridicate în primele două zile), iar noaptea se vor înregistra temperaturi ușor pozitive (0 – 3 grade) la început, apoi sub pragul de îngheț, cu -3…-1 grad, mediat pe regiune. La sfârșitul celor două săptămâni, este estimată o răcire a vremii care să determine un regim termic mai apropiat de cel normal al perioadei. Probabilitatea pentru precipitații va crește după data de 17 decembrie.

La munte, în cea mai mare parte a intervalului, dar cu precădere în primele zile, valorile termice se vor situa peste norma termică a perioadei, cu maxime diurne în general pozitive, în medie de 0 – 5 grade și minime de -5…-2 grade. Temperaturi mai scăzute sunt estimate în jurul datei de 10 decembrie și posibil la sfîrșitul celor două săptămâni. În perioada 9 – 10 decembrie vor fi precipitații slabe, sub forma de ploaie, lapoviță și ninsoare, iar probabilitatea pentru precipitații va crește din nou după data de 16 decembrie.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns