Un sondaj IRES realizat recent și dat publicității de Mediafax arată că majoritatea românilor cred în Dumnezeu. Mai exact 96 la sută dintre cei chestionați cred în bunul Dumnezeu, 69 la sută se roagă zilnic şi peste jumătate merg să se spovedească. Pentru 89% dintre cei chestionaţi religia a fost considerată importantă în familia lor, în perioada copilăriei, iar trei sferturi dintre respondenţi (72%) îl consideră pe Dumnezeu foarte important în viaţa lor, în timp ce alţi 22% declară că este important. Totodată, 63% dintre cei chestionaţi cred că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcţie publică.
În ceea ce priveşte rolul Bisericii, 86% sunt de acord că aceasta oferă răspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor, 76% cred că aceasta oferă răspunsuri pentru problemele morale, 72% pentru problemele din viaţa de familie, 61% pentru problemele tinerilor, iar 59% pentru problemele sociale.
Totodată peste două treimi (69%) dintre participanţii la studiu se roagă cel puţin o dată pe zi, respectiv 27% de mai multe ori pe zi, iar 42% o dată pe zi, în timp ce 13% au acest obicei de câteva ori pe săptămână, 6% de câteva ori pe lună, iar restul mai rar. Doar 3% dintre respondenţi au declarat că nu se roagă.
În plus, 83% dintre respondenţi spun că rugăciunea i-a ajutat de-a lungul vieţii în mare şi în foarte mare măsură.
Mai mult de jumătate dintre respondenţii creştini susţin că obişnuiesc să se spovedească, jumătate dintre aceştia (51%) de câteva ori pe an, iar un sfert o singură dată pe an. Unu la sută spun că se spovedesc în fiecare săptămână, iar 3% susţin că fac acest lucru o dată pe lună.
Schimbarea religiei este un fenomen izolat în România, doar 4% dintre participanţii la studiu declarând că şi-au schimbat, de-a lungul timpului, confesiunea.
Participarea la evenimentele religioase este ridicată: 45% dintre cei chestionaţi participă cel puţin o dată pe lună la slujbe sau alte evenimente religioase, 31% participă de câteva ori pe an, 5% cel mult o dată pe an, 13% mai rar decât o dată pe an. Doar 5% dintre respondenţi spun că nu merg niciodată la slujbe sau alte evenimente religioase.
Mai mult de un sfert dintre participanţii la studiu (26%) susţin că au fost cel puţin o dată într-un pelerinaj, 21% dintre ei de mai multe ori. Mormântul lui Arsenie Boca (Prislop) (21%), Mănăstirile din Moldova (18%) şi Mănăstirea Nicula (jud. Cluj) sunt locurile de pelerinaj în care au fost până acum cei mai mulţi dintre cei chestionaţi. Dintre cei care merg în pelerinaje, 44% fac acest lucru cu ocazia unor sărbători religioase. Pe lângă sărbătorile închinate Fecioarei Maria, românii mai merg în pelerinaje şi de Paşte, de Sărbătoarea Sfintei Parascheva, de Crăciun sau cu ocazia hramurilor bisericilor sau mănăstirilor.
Dintre cei care au fost cel puţin într-un pelerinaj, 83% susţin că intenţionează să facă acest lucru şi în viitor, iar printre destinaţiile pe care şi le doresc sunt: mormântul lui Arsenie Boca – Prislop (18%), mănăstirile din Moldova (15%), Israel (11%).
În ceea ce priveşte susţinerea financiară a Bisericii, 70% dintre cei chestionaţi plătesc o cotizaţie anuală către biserica/parohia căreia îi sunt arondaţi, iar peste trei sferturi (77%) susţin că fac donaţii atunci când merg la biserică, iar sumele variază de la sub 50 de lei (25%) până la peste 200 de lei (11%).
Studiul a mai relevat că 96% dintre români cred în Dumnezeu, 89% cred că există suflet, tot atâţia cred în păcat, 85% cred în îngeri, 75% cred în Rai, 66% cred în Diavol şi tot atâţia în iad, iar 64% cred în viaţa de după moarte.
Studiul a fost realizat de IRES în perioada 13 – 14 august pe un eşantion de 1.001 indivizi de 18 ani şi peste, multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional, prin metoda CATI (intervievare telefonică asistată de calculator). Eroarea maximă tolerată este de 3,1%.