După 23 de ore de negocieri, Grecia a ajuns la un acord cu creditorii internaționali

de Stiri Buzau Media
grecia_euclides

grecia_euclidesGrecia şi creditorii săi internaţionali au ajuns marţi la un acord asupra unui nou plan de salvare. La această înțelegere s-a ajuns în urma unor negocieri-maraton care au avut loc în cursul nopţii de luni spre marţi, au anunţat mai mulţi oficiali, alimentând speranţele plătirii la timp a unui ajutor pentru achitarea unei datorii importante, scadente în câteva zile, relatează Reuters în pagina electronică.

“În sfârşit, iese fum alb”, a declarat un oficial de la Ministerul grec al Finanţelor.

“S-a ajuns la un acord. Unele detalii minore sunt discutate chiar acum”, a adăugat el.

Ar fi vorba despre un pact în valoare de până la 86 de miliarde de euro, constând în noii împrumuturi pentru o Grecie împovărată de datorii, însă suma nu a fost confirmată imediat.

Oficiali greci au declarat că se aşteaptă ca acordul să fie ratificat de către Parlament miercuri şi să fie aprobat de către miniştrii Finanţelor din zona euro vineri. Acest lucru ar ajuta la acordarea unei prime tranşe până pe 20 august, când este scadentă o rată în valoare de 3,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană (BCE).

Un acord ar încheia un capitol dureros de negocieri pentru Grecia, care a luptat împotriva condiţiilor de austeritate cerute de către creditori mai tot anul, după care a renunţat la această luptă sub ameninţarea scoaterii ei din zona euro.

Însă îndoielile opiniei publice sunt adânci în Germania – un stat membru al zonei euro care a contribuit cel mai mult la cele două planuri de salvare anterioare, începând din 2010 încoace – faţă de împrumutarea unor noi sume de bani Atenei.

Adaptate după un scenariu de referinţă anterior, obiectivele preconizează un deficit bugetar primar de 0,25% din PIB-ul aferent lui 2015, un excedent de 0,5% în 2016, de 1,75% în 2017 şi 3,5% în 2018, a precizat oficialul.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns