Situație fără precedent în Uniunea Europeană: un stat membru a intrat în faliment!

de Stiri Buzau Media
bani

Dbaniupă o perioadă în care toată lumea a stat cu ochii pe ceea ce se întâmplă în zona euro, inevitabilul s-a produs: marți, 30 iunie, începând cu orele 22.00 GMT, conform AFP, Grecia a intrat în incapacitate de plată, prin expirarea termenului limită la care aceasta putea achita tranșa de 1,54 miliarde de euro către FMI, scadentă la această  dată.

În cursul zilei de marți, guvernul elen a încercat să obțină o amânare de plată, promițând creditorilor că , pentru aceasta, se angajează să renunțe la organizarea referendumului, dar oferta nu a fost acceptată.

La rândul lor, creditorii nu au acceptat să facă nici o concesie Greciei, considerând că s-au depășit toate limitele admise într-o asemenea situație.

Marți seara, câteva zeci de mii de eleni au protestat împotriva guvernului, cerând rămânerea țării lor în zona euro.

Grecia se află, de ieri, în incapacitate de plată, adică nu își poate onora plățile scadente față de creditori. Nu înseamnă că nu poate plăti pensii, salarii sau alte obligații interne. Nu este prima dată când acest stat a fost în incapacitate de plată, ea a mai trecut de câteva ori prin această situație, dar și-a revenit de fiecare dată.

Vor urma negocieri cu creditorii, se vor lua măsuri mai puțin plăcute pe plan intern( lucru care s-a înfăptuit deja prin limitarea sumelor retrase din bancomate, pentru evitarea colapsului financiar). Rămâne de văzut care vor fi pozițiile celor două părți astăzi, după ce s-a pronunțat incapacitatea de plată a datoriilor externe.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns