După o perioadă plăcută cu temperaturi de 16-17 grade Celsius, România se pregătește să fie cuprinsă de un val de frig extrem din nordul Europei, anunță meteorologii.
Această schimbare bruscă de temperatură, care vine în urma unui front atmosferic cu presiune ridicată din nord-estul Suediei și nordul Finlandei, reprezintă un adevărat pericol pentru imunitatea organismului și poate atrage după sine probleme de sănătate serioase, avertizează specialiștii în sănătate.
În nordul Europei, temperaturile au scăzut sub minus 40 de grade Celsius pentru prima dată după 2001, conform Institutului suedez de meteorologie SMHI.
Această masă de aer foarte rece afectează deja funcționarea serviciilor de trenuri de pasageri din nordul Suediei și se așteaptă să influențeze și condițiile meteorologice din România în săptămâna viitoare.
Între timp, vestul Europei se confruntă cu coduri roșii de inundații. Franța, Germania și Marea Britanie se confruntă cu mii de case fără curent electric, drumuri închise și zboruri întârziate. Ministerul român de Externe a emis avertizări de călătorie pentru aceste țări.
Oscilațiile de temperatură pot avea un impact major asupra sănătății, în special asupra copiilor, persoanelor anemice, vârstnicilor și bolnavilor cronici, conform Direcției de Sănătate Publică.
De exemplu, corpul are nevoie de circa 14 zile pentru a se adapta la o diferență de temperatură de 4 grade.
În acest context, spitalele din București au înregistrat deja 500 de cazuri de gripă la copii în doar 3 săptămâni. Numărul cazurilor de infecție cu virus sincițial respirator, care poate duce la complicații grave în rândul copiilor mici, a crescut semnificativ.