Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere Ministerului Educaţiei să verifice modul în care s-au formulat subiectele de la examenul de definitivat din acest an, dar şi baremul de corectare, după ce mai mulţi profesori au sesizat o neconcordanţă în cazul unui subiect la psihopedagogie.
Reprezentanţii FSLI au arătat că subiectul de psihopedagogie de anul acesta a constat în abordarea unei teme din cele optsprezece prevăzute în programă, însă în cadrul baremului de corectare a apărut o ambiguitate, întrucât candidaţii ar fi trebuit să dezbată şi alte teme.
„Federaţia noastră a primit o serie de plângeri de la profesorii care au susţinut acest examen, în ceea ce priveşte neconcordanţa între subiectul numărul trei din programa de psihopedagogie şi baremul de corectare, care prevede tratarea subiectului altfel decât în programă. Este nedrept să ne batem joc de tinerii, şi aşa puţini, cu vocaţie pentru învăţământ. Este inadmisibil ca la un astfel de examen să fie făcute greşeli la modul de notare. Programa pentru examenul de definitivat este oricum foarte stufoasă, iar candidaţii au la dispoziţie numai patru ore pentru a rezolva subiectele, nota minimă fiind opt”, a spus preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.
Potrivit sursei citate, mulţi dintre cei care au susţinut definitivatul în această vară sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu li se mai iau în considerare notele de la inspecţiile din timpul anului şi că, până acum, susţineau examenul în trei zile, iar nota minimă era şase, în timp ce acum, cu aceeaşi materie, au la dispoziţie numai patru ore, iar nota minimă este opt.
Primele rezultate vor fi afişate marți, 14 iulie, iar în perioada 14-17 iulie vor fi înregistrate şi soluţionate contestaţiile. Afişarea rezultatelor finale este programată pentru 18 iulie.
La Buzău, definitivatul s-a desfășurat la Liceul de Arte „Margareta Sterian”. La testare s-au înscris 214 cadre didactice buzoiene, dosarele a 4 dintre acestea fiind respinse deoarece existau neconcordanţe între actele de studii şi specializarea pentru care dădeau concurs sau au absolvit studii neautorizate. În final, proba a fost susţinută de 167 învăţători şi profesori din judeţ. Un cadru didactic s-a făcut de rușine întrucât a fost prins copiind cu un ceas inteligent și dat afară din examen.
În perioada 20 – 31 iulie se va face transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu candidații admiși și validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației, iar până la 1 septembrie, ISJ va elibera certificatele de acordare a definitivării în învățământ. Profesorii susţin examenul de definitivat pentru a dobândi dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Una dintre condiţiile de bază pentru participarea la examenul de Definitivat este ca profesorul să aibă o experienţă la catedră de minim un an. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Dascălii au dreptul să dea examenul de Definitivat de trei ori într-un interval de 7 ani. Dacă profesorul nu ia nota 8 la niciuna dintre cele trei sesiuni ale examenului de Definitivat, nu va mai avea dreptul să predea ca titular, ci doar ca suplinitor.