Iarna se întoarce: unde vin ninsorile. Prognoza meteo pentru două săptămâni

de Stiri Buzau Media

 

După un sfârșit de an cu temperaturi neobișnuit de ridicate, iată că iarna își intră în drepturi. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru intervalul 1 – 14 ianuarie 2024, iar vestile nu sunt deloc îmbucurătoare pentru iubitorii de soare și vreme caldă.

În ciuda unui început de an care aducea mai degrabă amintiri de primăvară, se pare că temperaturile vor începe să scadă brusc de la sfârșitul săptămânii, iar valorile termice se vor apropia de normalul calendaristic.

O masă de aer rece se îndreaptă spre România, aducând cu ea ninsori și temperaturi scăzute în unele regiuni.

Banatul şi Moldova vor fi primele regiuni care vor resimți valul de frig. În Banat, în prima săptămână, temperaturile se vor menţine peste normele specifice începutului lunii ianuarie, însă în a doua jumătate a intervalului, temperatura aerului va avea tendinţă de scădere până aproape de normele perioadei.

În Moldova, în prima jumătate a intervalului, valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai caldă pentru această perioadă, cu medii ale maximelor de 6 – 11 grade şi minime de 0 – 5 grade.

Apoi, temperatura aerului va fi în scădere până aproape de normele perioadei, cu medii ale valorilor diurne în general cuprinse între -4 grade şi 1 grad, şi ale celor nocturne de la -9 la -5 grade.

În sudul țării, Dobrogea și Muntenia vor avea parte de temperaturi de până la 13 grade Celsius în prima săptămână a anului. Însă, în a doua jumătate a intervalului, temperatura aerului va avea tendinţă de scădere, ajungând la valori apropiate de normele perioadei.

Și la munte, iubitorii de schi vor avea parte de ninsori. În prima parte a intervalului analizat, valorile termice vor fi în continuare peste normele perioadei, însă de săptămâna viitoare, temperatura aerului va fi în scădere până la valori apropiate de cele calendaristice.