Arhitecții-șefi din primării vor putea fi aleși și din rândul inginerilor cu specializarea de inginerie economică în construcții, nu doar din rândul absolvenților de inginerie civilă, cum este acum, după ce s-a constatat că în multe orașe mici și comune lipsește această funcție, iar atribuțiile acestuia sunt preluate de funcționari din consiliile județene. Măsura este cuprinsă într-un proiect de modificare a Legii privind amenajarea teritoriului și urbanismul, scrie profit.ro.
Scopul declarat al proiectului de lege este acela de a crește gradul de descentralizare, prin ocuparea funcțiilor de arhitect-șef la nivel local și reducerea atribuțiilor funcționarilor din direcțiile județene de amenajare a teritoriului și urbanism, care ar putea crește, astfel, nivelul de control. Inițiatorul legii atrage atenția că multe primării de comune și orașe mici nu au prinsă în organigramă și funcția de arhitect-șef. Localitățile aflate în această situație sunt obligate să se asocieze cu alte comune sau orașe care au arhitect-șef, dar în practică nu se întâmplă asta, deoarece „nimănui nu-i convine să gestioneze, chiar și contra-cost, problemele altor unități administrativ-teritoriale“, se precizează în expunerea de motive.
În asemenea cazuri, legea în vigoare permite realizarea unei convenții între comună sau oraș și consiliul județean, prin care se deleagă atribuțiile arhitectului-șef direcției de specialitate din consiliul județean. Această soluție a condus la reducerea dramatică a timpului pe care funcționarii din structurile județene îl alocă activităților de control al primăriilor din subordine.
Deși ingineria economică în construcții nu face parte din ingineria civilă, inițiatorul legii spune că face parte din domeniul ingineriei în construcții deoarece aproximativ 50% din materiile predate sunt identice, iar 90% din materiile tehnice de specialitate de la inginerie civilă sunt predate de aceiași profesori și la ingineria economică în construcții. „Un absolvent de inginerie economică în construcții are cunoștințe tehnice de bază în domeniul construcțiilor hidrotehnice, căi ferate, drumuri și poduri, construcții civile, industriale și agricole, dar și o viziune de ansamblu asupra tuturor aspectelor legate de traiul în comun în vederea unei dezvoltări durabile“, se mai precizează în expunerea de motive. Un alt argument este că și absolvenții de inginerie economică în construcții pot deveni diriginți de șantier, conform legii, alături de absolvenții de arhitectură și inginerie civilă.
Aceast proiect de act normativ vine la scurt timp după ce o nouă lege prevede că funcționarii publici din primării care au obligația de a emite certificate de urbanism și autorizații de construire urmează a fi amendați cu până la 5.000 de lei dacă refuză nejustificat să elibereze aceste documente în noul termen de 15 zile, redus la jumătate față de vechiul termen.