Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău – s-a întâmplat pe 24 martie

de Stiri Buzau Media

??̆ ?? ??????? ??…
? Pe 24 martie 1874 se năștea la Budapesta celebrul iluzionist ??????? (????? ?????) (d. 1926). S-a făcut remarcat datorită numerelor sale incredibile de evadare. De la lanţuri şi cătuşe, până la cabluri şi funii atârnate de zgârie-nori, Houdini a şocat lumea cu actele sale demagie care sfidau moartea. A emigrat în Statele Unite ale Americii când avea patru ani, deoarece tatăl său devenise rabin într-o comunitate evreiască din Appleton. Houdini a fost nevoit să muncească încă din copilărie. Atunci a încercat şi câteva numere  de trapez, apoi, maitârziu, împreună cu fratele său, porneşte o carieră în lumea magiei. Până la vârsta de 20 de ani face turul New York-ului cu mici momente de magie, după care se căsătoreşte şi se alătură unui circ, unde începe să îşi dezvolte trucurile de evadare. Devine renumit pentru abilitatea de a scăpa de cătuşele de poliţie şi de a evada din închisori. După ce îşi face un nume în America, Houdini îşi duce reprezentaţiile în Europa. A produs o serie de filme, însă a abandonat acest domeniu deoarece nu îi aducea venituri substanţiale.
În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele: „Harry Houdini – Magicianul care putea să dispară”, de Javier Alonso López și Wuji House; „Houdini – Marea Evadare”, de Kerri Maniscalco; „Houdini, ultimul magician”, de Greg Cox.
? Pe 24 martie 1882 ??????? ?????? ?????? ???? ? ???????? ??????? ??????????? ?̧?????̧?????̆ ????????̧??????̆ ??̆ ? ?????????? „????????????? ????????????”, ??????? ??????????? ?????? ???. Robert Koch a primit Premiul Nobel pentru Medicină în 1905.
✍️ Pe 24 martie 1905 înceta din viață scriitorul francez ????? ????? (n. 1828), creatorul romanului de anticipaţie şi precursor al literaturii ştiinţifico-fantastice. Aventurile din cărțile scrise de Jules Verne nu sunt doar captivante, sunt considerate a fi adevărate viziuni asupra tehnologiei viitorului. Opera lui este populară în întreaga lume, fiind tradusă în peste 144 de limbi străine. Jules Verne este al treilea cel mai tradus autor din toate timpurile, după Producţiile Disney şi Agatha Christie. În ultimii săi ani de viață diabetul i-a afectat vederea, orbindu-l progresiv. După o criză severă de la sfârșitul anului 1904, o alta l-a doborât pe 16 martie anul următor. Jules Verne s-a stins pe 24 martie 1905, în locuința sa din Amiens. În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți colecția completă Jules Verne.
☑️ În urmă cu 57 de ani, pe 24 martie 1965, ?????̦?? ?? ????̦?????? ?? ??????????? ?? ???? ?? ????̂???? ?̂? ??????? ??????????? ????? ??????, în urma decesului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Vioara întâi în orchestra dirijată de Gheorghiu-Dej, cel mai fidel executant al ordinelor de partid, Stoica avea să păstreze funcția până în data de  9 decembrie 1967, după care a fost înlocuit de către Nicolae Ceaușescu.