“Reprezentări feminine în Preistorie”, la Muzeul Județean

de Stiri Buzau Media

muzeul-judetean-buzau_226Astăzi, de la ora 10.00, are loc deschiderea expoziției temporare ‘Reprezentări feminine în Preistorie’, organizată de către Muzeul Județean Buzău, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

În luna germinației propunem publicului buzoian și nu numai vizionarea unei selecții de obiecte deosebite. Una dintre cele mai cunoscute categorii de artefacte, specifică mai ales neoliticului, este cea a statuetelor antropomorfe, întruchipând Zeița Mamă. Alături de aceasta se regăsesc figurine interpretate cel mai adesea drept reprezentări ale divinităților din panteonul neolitic sau al epocii bronzului, întruchipări miniaturale ale formelor feminine ce ilustrează canoane estetice și religioase specifice lumii din urmă cu 6000-3500 de ani – se precizează într-un comunicat de presă al Muzeului Județean Buzău.

Expoziția prezintă unele dintre cele mai frumoase și mai bine păstrate reprezentări plastice neolitice și din epoca bronzului de la curbura Carpaților: atât statuetele redând într-o manieră realistă silueta umană, modelate din lut, cât și figurinele schematizate de os sau vasele cu atribute antropomorfe înfățișează principiul feminin în diferitele sale ipostaze.

Obiectele expuse provin din așezări de pe teritoriul județelor Buzău și Prahova: Sudiți, Aldeni, Coțatcu, Moisica, Fințești, Cârlomănești, Pietroasa Mică, Apostolache, Mălăieștii de Jos, Seciu.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns