Ziua de 8 octombrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

  • Astăzi se împlinesc 143 de ani de la data (8 octombrie 1878) la care ?????? ????̂??̆, ???????????̆ ?̂? ??̆?????? ?? ???????????̦?̆, ?̂?̦? ??̆??? ???????? ?????????̆ ?̂? ???????̦?? pe Podul Mogoșoaiei, care de atunci poartă numele de Calea Victoriei.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele „De la Podul Mogoșoaiei la Calea Victoriei”, de I. M. Ștefan și „Podul Mogoşoaiei. Povestea unei străzi”, de Gheorghe Crutzescu.
  • Tot într-o zi de 8 octombrie, dar în 1998, ????́ ???????? ??????? ?????? ???????? ????????? ??????? ?? ??????? ?????? ??????????̆. Saramago s-a născut în 1922 într-un sat din provincia Ribatejo. În 1924 pleacă cu părinţii la Lisabona, și, deoarece părinţii nu-l pot ţine la gimnaziu, face o şcoală tehnică şi lucrează doi ani ca mecanic. Primul său volum de proză vede lumina tiparului în 1947. În anul 1969 intră în Partidul Comunist Portughez ( pe atunci interzis). La începutul anilor ’90, părăsește Portugalia, după ce guvernul conservator aflat la putere i-a refuzat participarea la Premiul European pentru Literatură cu „Evanghelia după Isus Cristos”, cel mai controversat roman al său.
    Biblioteca noastră deține seria de autor José Saramago, în cadrul căreia găsiți volume precum: „Eseu despre orbire”, „Peştera”, „Evanghelia după Isus Cristos”, „Cain”, „Omul duplicat”, „Călătoria elefantului”, „Intermitenţele morţii” etc.
  • Pe 8 octombrie 2008, în Statele Unite, înceta din viață ?????? ???? ??????, ??????? ?? ????????? ????? ?????? ????????̆. Personalitate ştiinţifică mondială de o inestimabilă valoare, Palade a fost numit „???????? ????? ????̂???? ??????? ?? ??????? ?????”. S-a născut la Iași în 1912 și a absolvit Liceul Hasdeu din Buzău (ca şef de promoţie şi luând nota 10 pe linie, în toţi anii, inclusiv la bacalaureat) și Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti, fiind un student eminent. În 1946 s-a căsătorit cu Irina Malaxa, fiica industriaşului Nicolae Malaxa şi pleacă cu soţia sa în Statele Unite ale Americii, fiind angajat pe post de cercetător la New York University. Acolo l-a întâlnit pe Albert Claude, omul de ştiinţă care i-a devenit mentor, invitându-l să lucreze împreună în Departamentul de Patologie Celulară al Institutului Rockefeller. Românul a obținut, în 1974, premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină pentru contribuţiile la înţelegerea structurii şi organizării funcţionale a celulei, după ce a descoperit ribozomii şi a descris sistemul şi funcţiile membranelor intracelulare. Într-un interviu, publicat în presa română, din 2002, marele om de ştiinţă declara: „Nu am vrut să mă reîntorc în România, pentru a sfârşi în închisoare”.
  • Tot într-o zi de 8 octombrie, dar în 2009, ??????????? ?? ??????? ????̂??̆ ????? ?????? ???̧???? ??????? ????? ?????? ??????????̆. Când, în 1987, la vârsta de 34 de ani, a plecat definitiv din România, Herta Muller era deja un scriitor cunoscut, nu numai publicului, dar și Securității. Prima ei carte publicată („Ținuturile Joase”, 1982) a apărut ciopârțită de cenzură, dar a avut succes în străinătate când a fost publicată integral, la Berlin. Apoi scrierile sale au fost interzise în România de Securitate. Herta Muller s-a născut în 1953, la Nitchidorf, lângă Timișoara. După ce a emigrat în Germania a fost o prezență apreciată la superlativ în spațiul literaturii în limba germană, dar și în toată Europa. În 2008, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, Herta Muller spunea că, la peste 20 de ani de la plecarea din România, se simte încă urmărită și că românii nu trăiesc nici acum într-o țară liberă.
    Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” deține seria de autor Herta Muller, care cuprinde volume precum „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul”, „Mereu ceeaşi nea şi mereu acelaşi neică”, „Călătorie într-un picior”, „Este sau nu este Ion”, „Animalul inimii” etc.

 

Știri despre: , ,