Vezi ce boli de piele se agravează vara!

de Stiri Buzau Media
boli-piele

boli-pieleSezonul estival vine la pachet nu numai cu vacanţă şi distracţie, ci şi cu diverse afecţiuni digestive şi cutanate care ne pot da peste cap voia bună.

Lupusul eritematos este cea mai frecventă afecţiune fotosensibilă. Soarele poate induce dezvoltarea unor noi leziuni tipice de lupus pe zonele pe care le „atinge” (plăci roşii, uneori mai aspre, cu arii de atrofie) dar, de asemenea, expunerea la soare poate accentua problemele renale care sunt  parte a tabloului clinic al unora dintre pacienţi. Pe faţă atrage atenţia o placă roşie de forma unui fluture dispus pe nas şi pe obraji, dar şi fruntea sau chiar pleoapele pot fi afectate; pe corp sau pe scalp, leziunile sunt roşii cu scuamă şi atrofie centrală, izolate sau confluate. Erupţia se poate solda cu cicatrici dacă nu este tratată prompt.

De asemenea, soarele este factor declanşator al recăderilor infecţiilor herpetice ale buzelor sau este factor de agravare al altor exanteme, erupţii cutanate, de cauză virală, cum este cazul  lichenului plan cât şi al psoriazisului (noi leziuni, papule mici plate violacee, lucioase în cazul lichenului şi plăci rotund-ovalare,  roşii, cu coajă groasă sidefie, în cazul psoriazisului – se dezvoltă pe  ariile de expunere intensă/arsură solară).

Tot după o expunere agresivă, prelungită se pot „înmulţi” comedoanele, papulele şi pustulele celor care au acnee, de obicei la nivelul feţei sau trunchiului posterior, fapt explicat prin accentuarea tendinţei de obstrucţie a canalului de evacuare a glandelor de grăsime din cauza îngroşării reactive a pielii, ca măsură de apărare în faţa „atacului” ultravioletelor.

 Acelaşi fenomen stă la baza agravării altor afecţiuni cutanate în care hipercheratoza/îngroşarea foliculară au rol etiopatogenic (hipercheratoza foliculară, boala Darier etc.).

Aşa cum este menţionat mai sus, dermatita atopică sau dermatita seboreică pot fi ocazional agravate de soare. Suspectăm un episod fotoindus atunci când consecutiv băii de soare apar plăci roşii, pruriginoase, uneori cu vezicule, cojiţe la persoane cu teren atopic pe locuri afectate în mod obişnuit de eczema atopică sau pe zone seboreice (între sprâncene, pe lângă nas sau la marginea părului).

Soarele poate agrava rozaceea, prin vasodilataţie, cu amplificarea eritemului de la nivelul pomeţilor şi senzaţie de furnicătură/mâncărime sau chiar cu apariţie a unor leziuni inflamatorii de tip papule şi pustule.

Tot expunerea la soare poate induce dezvoltarea unui nou val de leziuni de tip bulă la pacienţi cu boli buloase autoimune- pemfigus, pemfigoid- precum şi la pacienţii cu porfirie.

Pelagra este agravată de soare, aceasta declanşând apariţia în zonele expuse a unor leziuni de tip arsură solară (plăci roşii, usor edematoase care în timp pot căpăta coji sau vezicule. Expunerea cronică duce la arii de piele îngroşată, brună, cu sau fără cruste. Leziunile în formă de ţintă, cu o succesiune de cercuri ale eritemului polimorf se pot extinde sub acţiunea razelor solare.

În plus faţă de cei ce prezintă boli de etiologii variate, agravate de soare, trebuie să se ferească de soare: cei cu erupţie polimorfă la lumină, cu urticarie solară sau prurigo actinic.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns