Vinul: tot ce trebuie să știi despre acest deliciu!

de Stiri Buzau Media

post-37851-1287154368Paharul de vin

Vinul se serveşte întotdeauna în pahare cu picior. Paharele de vin alb sunt de tip „lalea”, cele de vin roşu sunt de tip „balon”, adică mai mari decât cele pentru vin alb şi mai înguste la gură, pentru că aroma vinului să ia amploare în pahar şi să te poţi delecta mai bine cu ea.

Servirea

Paharul de vin nu se umple în nici o împrejurare. După cum îmi spunea odată un somelier, vinul se toarnă până la diametrul maxim al paharului. Ceea ce înseamnă, în funcţie şi de formă paharului, între jumătate şi o treime.

Acest ritual nu are nimic ezoteric, este doar rezultatul preocupării de a savura vinul în condiţii optime. În pahar, în contact cu temperatura mediului ambiant, vinul se încălzeşte repede cu 2–3 grade peste temperatura de servire.

De asemenea, aromele trebuie să aibă spaţiu să se dezvolte, iar paharul trebuie să fie uşor de mânuit, fără riscul de a-l vărsa pe ţine. Paharul cu picior a apărut tot din motive de temperatură de servire recomandată, pentru că într-un pahar fără picior pe care îl cuprinzi în mână, vinul se încălzeşte rapid.

Şi încă ceva foarte important, care vă va ajută să nu fiţi dat afară din vreun restaurant francez. Cu excepţia vinului rose în Provence, pentru francezi, să torni apă sau să pui gheaţă în vin, e un sacrilegiu.

Temperatura camerei

Când vine vorba de temperatura de servire se vehiculează intodeauna o frază standard: „vinul se serveşte la temperatura camerei !” Din păcate, această regulă veche de câteva sute de ani, când temperatura medie a încăperilor era în jur de 15 -17 grade,nu mai e valabilă astăzi. În general, vinul roşu se serveşte la 16-19 grade, iar cel alb la 8-12 grade.

Ca regulă generală, cu cât vinul e mai tânăr, mai sprinţar şi mai „de vara”, temperatura de servire poate să fie mai mică, dar niciodată sub 6 grade.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns