ANAF va publica numele persoanelor fizice cu restanţe de peste 100 de lei

de Stiri Buzau Media
noua-sigla-anaf

anafANAF va publica din acest an şi numele persoane fizice cu restanţe la plată de peste 100 de lei, “pentru îmbunătăţirea colectării taxelor”, până acum pe lista ruşinii regăsindu-se numai persoanele juridice.

Primele afişări vor fi făcute în aprilie, astfel că toţi contribuabilii mai au la dispoziţie o lună şi jumătate pentru a se achita de obligaţiile fiscale.

Astfel, din aprilie vor face obiectul publicării în listă obligațiile fiscale restante al căror cuantum total este peste plafoanele următoare:

  • a) 1.500 lei în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
  • b) 1.000 lei în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
  • c) 500 lei în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligații fiscale restante și din desfășurarea de activități economice în mod independent sau exercită profesii libere;
  • d) 100 lei în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele de la lit. c).

Noua procedură de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante și cuantumul acestor obligații este prevăzută în Ordinul nr. 558/2016 al preşedintelui ANAF, publicat în Monitorul Oficial din 3 februarie şi intrat în vigoare la data publicării.

Această obligaţie a organelor fiscale este stipulată în Codul de procedură fiscală: “Pentru a descuraja acumularea de arierate bugetare de către contribuabili, persoane fizice și juridice”, organele fiscale centrale vor publica pe pagina de internet a Fiscului lista debitorilor „care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale”.

Listele vor conține obligațiile fiscale restante existente la sfârșitul trimestrului de raportare și neachitate la data publicării listei, se mai arată în actul normativ pezentat de AvocatNet.ro.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns