Avem informația: și tu poți opri tăierea pădurilor

de Stiri Buzau Media
paduri_taiere_cod_silvic

paduri_taiere_cod_silvic„Plantăm fapte bune în România” îndeamnă opinia publică la implicare în stoparea defrişărilor de pădure. Echipa de proiect lansează în premieră în România pe site-ul „plantămfaptebune.ro” aplicația pentru telefoanele cu sistem de operare Android, „Harta tăierilor de păduri”, disponibilă pe Google Play sub dezvoltatorul EcoAssist (asociația care reprezintă legal proiectul de împădurire). Aplicația pentru mobil permite persoanelor interesate să noteze coordonata GPS și să facă o fotografie cu telefonul din locul în care se constată tăierea de pădure.

Pot fi memorate si informații referitoare la gatere, pepiniere sau plantații în curs de înființare. De asemenea, se pot transmite informații suplimentare într-un cîmp disponibil în acest sens. În urma sesizărilor primite de către echipa de proiect, prin aplicația „Harta tăierilor de păduri”, reprezentanții vor verifica acuratețea informațiilor și vor publica pe website ceea ce este relevant subiectului tăieri de păduri. Ulterior, cu ajutorul unui inginer silvic, vor fi selectate sesizările care prezintă cel mai mare risc de ilegalitate și vor fi trimise autoritatilor cu atribuiții în domeniu (Ministerul Mediului, Poliția Română) în vederea verificării. „Plantăm fapte bune în România” a realizat acțiuni similare în 2012 și 2013, în 6 județe. În urma primirii de informații din județele Argeş, Brașov, Cluj, Covasna, Prahova și Satu Mare, echipa a mobilizat aproape 100 de persoane, voluntari, reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române, Jandarmeriei Române și ai Ministerului Mediului pentru a verifica pe teren câteva raportări care prezentau grad ridicat de ilegaitate. Aplicația mobilă lansată dă posibilitatea tuturor celor care doresc să se implice în protejarea pădurilor, să raporteze pe „Harta tăierilor de păduri” (http://harta.plantamfaptebune.ro/Public).

Transporturile de masă lemnoasă nu fac obiectul acestui proiect – ele pot fi în continuare cel mai bine raportate prin serviciul 112 – Radarul pădurilor.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns