Bani pentru bursele elevilor

de Stiri Buzau Media

Bursele școlare vor fi acordate tot mai multor elevi din județul Buzău. Primăriile vor dispune de fondurile necesare acordării de burse școlare. Sumele sunt alocate de la bugetul de stat, iar județul Buzău va primi, în acest sens, peste 2,5 milioane de euro. Important este că primăriile nu vor avea dreptul să utilizeze banii primiți de la bugetul de stat decât pentru acordarea de burse.

Potrivit noilor reglementări legale, o bursa școlară, indiferent de natura ei, va fi de minim 100 de lei. Până acum, decizia aprobării de burse pentru elevi era la îndemâna primăriilor, iar județul Buzău s-a aflat pe un loc codaș la acest capitol, multe primării neavând bani pentru sprijinul financiar al elevilor.

Potrivit unui raport recent privind situația acordării burselor pentru elevi, lansat de Societatea Academică din România, în cadrul proiectului “Școli Curate”, județul Buzău era, în anul școlar 2019-2020, pe locul 38 din 42 de județe, cu doar o singură unitate administrativ-teritorială care acordă toate cele patru tipuri de burse prevăzute de Legea Educației Naționale.

Același raport arăta că doar 12 unități administrativ-teritoriale din județul Buzău (13,79%) acordau cel puțin un tip de bursă, restul neacordând niciun tip de bursă în conformitate cu criteriile stabilite prin lege. Foarte grav era că multe entități teritoriale nu acordau nici măcar bursa de ajutor social, care este gândită ca o formă de prevenire a abandonului școlar.

Cel mai probabil, bursele vor fi acordate începând din luna aprilie sau din mai, în funcție de rapiditatea cu care vor fi transmise sumele de la bugetul de stat.

Știri despre: , , ,