Şapte deputaţi, majoritatea neafiliaţi, au iniţiat un proiect de lege care prevede înfiinţarea a cel puţin o creşă la 15.000 de locuitori de către consiliile locale. „Numărul părinţilor care trebuie să-şi lase copiii în grijă cuiva pentru a putea merge la serviciu este cu mult mai mare decât oferta din creşe” motivează iniţiatorii.
Ce prevede proiectul:
Consiliul local va asigura condiţiile pentru înfiinţarea a minim unei creşe la 15.000 de locuitori din zona de competenţă.
Înfiinţarea creşelor în condiţiile menţionate la alin. (10) se poate face şi prin construirea unor anexe la grădiniţele existente, astfel încât acestea să poată prelua şi copii de la vârstă de 1 an.
Cheltuielile privind înfiinţarea creşelor din sistemul public se vor asigura din fonduri proprii, fonduri structurale europene, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite.
Fragmente din expunerea de motive:
- „Dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru creşterea copilului, statul trebuie să îşi dezvolte politicile în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor, pentru că una dintre problemele cu care se confruntă tinerele familii este aceea privind îngrijirea şi educaţia timpurie a copilului.
- Numărul părinţilor care trebuie să-şi lase copiii în grijă cuiva pentru a putea merge la serviciu este cu mult mai mare decât oferta din creşe.
- Chiar dacă şi-ar dori să se reîntoarcă în câmpul muncii, înainte de expirarea concediului maternal, femeilor le este foarte greu să facă acest lucru pentru că nu în grijă cui să-şi lase copilul/copiii.”
Proiectul se află în dezbatere publică până în 4 aprilie la Camera Deputaţilor, iar Senatul este camera decizională.
Iniţiatorii sunt: Ciobanu Liliana, Condurăţeanu Andrei-Răzvan, Dragomir Maria, Gust Balosin Florentin (neafiliaţi), Grecea Maria (PNL), Stancu Ionel (minorităţi), Niculescu Dumitru (UNPR).
Un proiect de lege similar se află în dezbatere publică la Senat, din februarie. Acel proiect este înfiinţat de peste 90 de deputaţi şi senatori de la PSD şi UNPR, care propun înfiinţarea programului naţional „Creşe pentru copiii României”, care să prevadă o creşă la fiecare 10.000 de locuitori. În total, impactul bugetar calculat pentru acest proiect este de 775,6 milioane lei sau 175 milioane euro.